Ciasto francuskie ze szpinakiem

Ciasto francuskie ze szpinakiem

Pierożki z ciasta francuskiego

Tym razem coś prostego i pysznego. Uwielbiam ciasto francuskie. Z każdym nadzieniem smakuje znakomicie. Można je podawać na słodko lub słono. Pierożki to smaczna i szybka propozycja na przystawkę lub ciepłe danie. Doskonałym do nich dodatkiem jest także domowy sos czosnkowy.  W mojej propozycji pierożki  są z nadzieniem serowo- szpinakowym. Spróbujcie a nie pożałujecie:)

Jak przygotować pierożki z ciasta francuskiego?


Składniki:

szpinak mrożony- pół opakowania,
ser feta- 100 gram
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
ciasto francuskie
jajko ( białko)
sezam do posypania
opcjonalnie sól i pieprz

Przygotowanie:

Na początek farsz ze szpinaku do ciasta francuskiego. Rozgrzewamy na patelni oliwę. Dodajemy szpinak i smażymy do momentu odparowania wody. Do przestudzonego farszu dodajemy ser feta oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy. Farsz gotowy! Dopiero teraz wyjmujemy ciasto francuskie z lodówki. Lekko je rozwałkujemy i wycinamy kwadraty mniej więcej 9 cm x 9 cm. Z całego ciast wyjdzie nam około 15 sztuk. Na każdy kwadrat nakładamy niepełną łyżkę farszu i sklejamy boki, formujemy pierożek. Pierożki smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe pierożki powinny być lekko zrumienione. Najlepiej smakują na ciepło ale zimnym też nic nie brakuje. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz