Ciasto francuskie ze szpinakiem
stycznia 21, 2019
6
ciasto francuskie ze szpinakiem
,
czysta micha
,
diy
,
dziecko w kuchni
,
gotowanie
,
hobby mamy
,
nadzienia do ciasta francuskiego
,
pierozek
,
pierożki z ciasta francuskiego
,
przystawka

Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Tym razem coś prostego i pysznego. Uwielbiam ciasto francuskie. Z każdym nadzieniem smakuje znakomicie. Można je podawać na słodko lub słono. Pierożki to smaczna i szybka propozycja na przystawkę lub ciepłe danie. Doskonałym do nich dodatkiem jest także domowy sos czosnkowy. W mojej propozycji pierożki są z nadzieniem serowo- szpinakowym. Spróbujcie a nie pożałujecie:)
Jak przygotować pierożki z ciasta francuskiego?
Składniki:
szpinak mrożony- pół opakowania,
ser feta- 100 gram
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
ciasto francuskie
jajko ( białko)
sezam do posypania
opcjonalnie sól i pieprz
Przygotowanie:
Na początek farsz ze szpinaku do ciasta francuskiego. Rozgrzewamy na patelni oliwę. Dodajemy szpinak i smażymy do momentu odparowania wody. Do przestudzonego farszu dodajemy ser feta oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy. Farsz gotowy! Dopiero teraz wyjmujemy ciasto francuskie z lodówki. Lekko je rozwałkujemy i wycinamy kwadraty mniej więcej 9 cm x 9 cm. Z całego ciast wyjdzie nam około 15 sztuk. Na każdy kwadrat nakładamy niepełną łyżkę farszu i sklejamy boki, formujemy pierożek. Pierożki smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe pierożki powinny być lekko zrumienione. Najlepiej smakują na ciepło ale zimnym też nic nie brakuje. Smacznego!
Uwielbiam ciasto francuskie, daje nam tyle możliwości :)
OdpowiedzUsuńTak to bardzo wdzięczny "materiał". Sukcesem byłoby samodzielne wykonanie takiego ciasta ale jeszcze się nie podjęłam tego wyzwania:)
UsuńW takiej wersji ciasta francuskiego jeszcze nie jadłam :) a przepis wydaje się bardzo ciekawy :)
OdpowiedzUsuńJest smaczne zachęcam do wypróbowania:)
UsuńNie jestem wielbicielką ciasta francuskiego, ale szpinak i czosnek kocham :) Dobrego 2020 roku!
OdpowiedzUsuńTo farsz już masz...do tego naleśniki i też będzie pysznie! Dziękuję i wzajemnie pięknego Nowego Roku!
Usuń