Drożdżowy wianek z jabłkami.


Wianek owocowy


 Drożdżowy wianek z jabłkami



Od czasu do czasu przychodzi dzień rozpusty i pieką się drożdżówki. Mając w domu małego Łakomczuszka inaczej się nie da. Żeby nie było, że mama nie da drożdżówki! Da- ale upiecze ją w domu z pomocą synka.

Drożdżówka dłużej powstawała niż była jedzona ale to tylko dobrze świadczy o jej walorach smakowych:) Drożdżowy wianek powstaje poprzez połączenie mniejszych elementów- ja to nazywam pierożki z jabłkowym nadzieniem. Synek wykrawał mi okrągły kształt, kładł na niego wcześniej przygotowane przeze mnie kawałki jabłka a ja lepiłam. I tak ulepiliśmy naszą wersję drożdżówki z jabłkiem. 

Ciasto drożdżowe zrobiłam z jasnej mąki orkiszowej. Może nie wyrosło tak bardzo jak w przypadku mąki pszennej jednak smakowo i zdrowotnie było zgodne z naszymi preferencjami. 



Przepis na drożdżowy wianek z jabłkami



Z podanych proporcji wychodzi całkiem spory wianek. Upiekłam go w tortownicy o średnicy 26 cm.


Składniki:


- 150 ml mleka,
- 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży,
- 1i 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego,
- 1 jajko,
- 50 gram masła,
- 350 gram mąki,
- 1/2 łyżeczki soli,

Na nadzienie:

- kilka małych jabłek,
- 1 łyżeczka cynamonu,

Na wierzch:

- jajko
- łyżka płatków migdałowych,

Przygotowanie:


W przypadku drożdży instant nie przygotowujemy rozczynu. Tutaj sprawa jest szybsza i łatwiejsza niż w przypadku świeżych drożdży. 

Letnie mleko mieszamy z naszymi drożdżami instant i cukrem. Możemy poczekać kilka minut, żeby upewnić się, że drożdże są aktywne. W tym czasie rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy pozostałe składniki: jajko, sól, rozpuszczone masło oraz przesianą mąkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.

Teraz jest czas na przygotowanie formy i nadzienia. 
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na półksiężyce. Oprószamy w misce cynamonem. Spód tortownicy wykładamy nieprzywierającym papierem do pieczenia a boki smarujemy tłuszczem.

drożdżówka


Gdy minie już 40 minut zabieramy się za nasze ciasto. Przekładamy je na oprószoną mąką stolnicę, jeszcze kilka minut wyrabiamy a następnie wałkujemy. Za pomocą wykrawacza lub szklanki wycinamy kółka. 

Do każdego z nich wkładamy kawałek jabłka i zlepiamy bok na kształt pierożka. Na tortownicy układamy nasze pierożki jeden obok drugiego tworząc dwa kręgi- ja zaczęłam od dużego. 

Gotowy wianek odkładamy w ciepłe miejsce- ja ustawiam foremkę na taborecie obok szyby nagrzewającego się piekarnika. Drożdżówkę pieczemy 25 minut w temperaturze 180stopni.

Ciasto drożdżowe


Przed włożeniem drożdżowego wianka do piekarnika smaruję go roztrzepanym jajkiem i posypuję płatkami migdałowymi. Po wyjęciu z piekarnika i wystygnięciu drożdżówkę można polać lukrem lub polewą czekoladową. 

Zazwyczaj zjadamy ją  odrywając poszczególne pierożki. Wyśmienicie smakuje z miodem. Ale tego nie da się opisać - tego trzeba spróbować! Smacznego!

Drożdżówka z jabłkiem


4 komentarze:

  1. Jak duża jest ta tortownica. Mam apetyt na ten wianek. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny:)Tortownica ma średnicę 26 cm. Pozdrawiam!:)

      Usuń
  2. Oooo tego wianka jeszcze nigdy nie widziałam. Chyba skorzystam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń