Strony

poniedziałek, 30 sierpnia 2021

Owocowe ciasto na maślance

 

ciasto z owocami


Owocowe ciasto na maślance



Ostatnio bardzo polubiliśmy maślankę. Do tej pory kupowaliśmy mleko od rolnika i sami je kwasiliśmy, używając go później do koktajli czy też placuszków. Jednak od czasu do czasu proszę męża by podczas wizyt na targu kupił także maślankę. 

Koktajl na maślance jest bardzo orzeźwiający. Zaczęłam dodawać maślankę także do ciasta na chleb, który piekę w domu. Gdy zostanie mi trochę tego cennego i zdrowego napoju to często piekę ciasto na maślance z sezonowymi owocami.

W tym roku zasmakowaliśmy już ciasta z rabarbarem, truskawkami a dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na ciasto na maślance z borówkami i kruszonką. To pyszne połączenie, któremu ciężko się oprzeć. Ale jestem zdania, że warto sobie sprawiać takie przyjemności. Zwłaszcza gdy dbamy o jakość używanych produktów. Do mojego ciasta użyłam mąki orkiszowej oraz borówkę amerykańską. 



Przepis na ciasto na maślance



Z podanych składników otrzymacie całą blachę ciasta. Nie będzie bardzo słodkie bo staram się ograniczać ilość cukru w moich przepisach. Do moich wypieków używam cukru trzcinowego.

Składniki:


- 500 gram mąki orkiszowej,
- 3 jajka,
- 1 szklanka maślanki,
- 1/2 szklanki oleju, 
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru z wanilią,
- 2 szklanki borówek,

Kruszonka:


- 100 gram masła,
- 1 szklanka mąki,
- 1/2 szklanki cukru,

Przygotowanie:


Z lodówki wyciągamy maślankę i jajka by nabrały temperatury pokojowej. Przygotowujemy blaszkę o wymiarach ok. 20 x 30 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia.

W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier.  Całość mieszamy ze sobą, dodajemy także cukier waniliowy. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre: maślankę, olej oraz jajka. Do mokrych składników dodajemy suche i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy łyżką do powstania jednolitej gęstej masy. Przekładamy ją do foremki a na wierzchu układamy borówki.

Teraz przygotowujemy kruszonkę. Do miski wkładamy pokrojone na mniejsze kawałki masło, mąkę i cukier. Łączymy ze sobą składniki rozcierając je palcami. W konsekwencji otrzymamy drobne okruszki, którymi posypujemy borówki. 

Tak przygotowane ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest gotowe- wówczas wbita w nie wykałaczka powinna być sucha. 

Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego!

ciasto na lato








2 komentarze: