Strony

wtorek, 28 stycznia 2020

Bezglutenowe bułki

bułki bezglutenowe



Bułeczki kokosowe - bezglutenowe pieczywo



Bułeczki bezglutenowe na mleku kokosowym to moja odpowiedź na zamiłowanie mojego dziecka do "buły". 

Widok dziecka z bułką pszenną to chyba znak rozpoznawczy dzieciństwa- często widzę takie obrazki i od zawsze starałam się temu przeciwdziałać ku zdziwieniu wielu osób zwłaszcza tych starszych. Ale żeby nie rujnować ich światopoglądu znalazłam rozwiązanie....moje dziecko będzie jadło bułki ale te zdrowe, pełnowartościowe - o niebo lepsze i smaczniejsze. Nie dające uczucia zapchania ale będące pożywną przekąską lub składnikiem zdrowego śniadania czy kolacji. 

Bułeczki z mlekiem kokosowym nie są tak puszyste jak te sklepowe bo nie mają sztucznych dodatków. Za to są bardziej pożywne i dają nam uczucie sytości na dłużej.


Przepis na bezglutenowe bułki



Składniki ( na około 10 sztuk):


- puszka mleczka kokosowego,
- ok. 25 gram drożdży,
- 1, 5 szklanki mąki gryczanej,
- 3/4 szklanki mąki ryżowej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżka miodu,
- szczypta soli,
- łyżka oleju do posmarowania bułek,
- łyżka sezamu do posypania bułek


Przygotowanie:


Drożdże łączymy z mlekiem i miodem, mieszamy do ich rozpuszczenia, dodajemy mąkę i szczyptę soli. Na początek 1 szklanka mąki gryczanej oraz pozostałe rodzaje mąki zgodnie z podaną gramaturą. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak powstałe ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około pół godziny.

Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je  na stolnicę i dodajemy mąkę jeżeli jest za rzadkie- ja dodałam pół szklanki mąki gryczanej. Z ciasta formujemy kulki - obtaczamy je w mące żeby ułatwić sobie pracę.

Gotowe kulki z ciasta układamy na blaszce, smarujemy odrobiną oleju ( ja używam w tym celu silikonowego pędzelka) i posypujemy sezamem. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół). Smacznego!


blw




23 komentarze:

  1. Wyglądają zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to na co czekasz:) Zachęcam do wypróbowania przepisu:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do przekonania się,że takie rzeczywiście są:)

      Usuń
  3. Właśnie jesteśmy z mężem na etapie pieczenia swoich bułek :) Z chęcią wykorzystam przepis na takie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Planuję właśnie weekend robić bułeczki ale orkiszowe

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pysznie. Szkoda, ze nie mam czasu na pieczenia...

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie skorzystam z przepisu, bo wszystko,co ma gluten jest zabronione dla mnie.
    No a bułeczki bardzo lubię.Pozdrawiam!
    Irena

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie teraz faza na kokosa, więc muszę wypróbować ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno jest to fajna alternatywa dla tradycyjnych bułek ��

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie bym spróbowała tych bułeczek. Kiedyś sama próbowałam innego przepisu na pieczywo bezglutenowe - wyszło fatalnie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym temacie eksperymenty niestety nie zawsze wychodzą! Ale warto próbować i szukać swoich receptur i smaków:)

      Usuń
  10. Czy da się te wszystkie mąki zastąpić jedną? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja stosuje takie proporcje jak w przepisie ...nie próbowałam z jedną mąką ale myślę, że mogłoby się udać np. z orkiszową:) Daj znać jak Ci wyszły:)

      Usuń
  11. Pyszne bułeczki, lubię takie, chętnie bym zrobiła...

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto właśnie rośnie :)

    OdpowiedzUsuń