Strony

poniedziałek, 25 maja 2020

Pesto z czosnku niedźwiedziego


zielone pesto



Pesto z czosnku niedźwiedziego



Czosnek niedźwiedzi to jeden z darów wiosny, który rośnie na przełomie kwietnia i maja. Nie mogłam przejść obok niego obojętnie robiąc cotygodniowe zakupy na targu. Od razu pomyślałam, że będzie to idealny składnik na pesto. 

Dotąd robiłam je z bazylii lub z rukoli ale z czosnkiem niedźwiedzim jest równie pyszne. Mocno aromatyczne i wyraźne w smaku, wystarczy tylko kilka składników by uzyskać cudowną bazę do wielu dań. Ja łączę pesto z makaronem, dodaję go do zapiekanek czy tez smaruje nim omlety jadane na wytrawnie. Odrobina pysznego pieczywa i pesto to także połączenie warte uwagi i niezapomniane walory smakowe. 

Czosnek niedźwiedzi nie dość, że jest pyszny i aromatyczny to jeszcze jest bardzo zdrowy. Bywa nazywany naturalnym antybiotykiem, wzmacnia odporność, pomaga oczyścić organizm z toksyn i metali ciężkich. Mamy więc do czynienia z podwójnym działaniem na nasze kubki smakowe oraz organizm i w obu przypadkach jest to działanie pozytywne- mnie już nie trzeba namawiać do czosnku niedźwiedziego, mam nadzieję, że Wy też się skusicie:)



Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego




Pesto jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki a cały sekret tkwi w ich jakości. Czosnek kupiłam na targu- jest sprzedawany w małych pęczkach a do zrobienia pesto użyłam oleju nierafinowanego, tłoczonego na zimno. Możecie użyć także oliwy. Przyda się dobry blender - ja używam ten mniejszy pojemnik z nożami do rozdrabniania. Podane przeze mnie proporcje pozwolą przygotować mały słoiczek pesto ( około 180 gram). Gotowe pesto przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce. 

Składniki:


- 2 pęczki czosnku
- 100 gram ziaren słonecznika
- 150 ml oleju/ oliwy
- łyżeczka soku z cytryny
- sól do smaku 

Przygotowanie:


Liście czosnku dokładnie myjemy a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy go na mniejsze kawałki i wrzucamy do pojemnika blendera. 

Słonecznik podprażamy chwilę na suchej patelni i dodajemy do czosnku. Dodajemy resztę składników i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotowe!

Idealnie smakuje z makaronem i suszonymi pomidorami. Gdy przygotujecie większą porcję pesto to możecie ją także zamrozić.

Smacznego!


czosnek niedźwiedzi w doniczce

24 komentarze:

  1. Pesto robi się prosto i pewnie jest smaczne tylko czosnku niedźwiedziego brak u mnie :-)
    krystynabozenna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to proponuję pesto z bazylii, oliwy, orzechów włoskich i parmezanu:)

      Usuń
  2. Uwielbiam czosnek niedżwiedzi. Takie pesto musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Czosnek niedźwiedzi kocham :-)
    Wszystko od chleba po pesto z nim, uwielbiam.
    Wspaniałe zielsko, jakie wynalazła natura.Nawet nalewkę można zrobić.
    Prosty, zdrowy i apetyczny przepis.
    Pozdrawiam!
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za kolejne miłe odwiedziny...też się zajadamy czosnkiem jest pysznie i zdrowo:) POzdrawiam!

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie słyszałem wcześniej o czosnku niedźwiedzim ;) Świetny przepis, podzielę się nim z kimś, kto umie gotować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe specjalnych zdolności do przygotowania pesto nie potrzeba więc trzymam kciuki za Twoje wykonanie:)

      Usuń
  6. Nigdy jeszcze nie jadłyśmy świeżego czosnku niedźwiedziego, zawsze tylko suszony :) Jesteśmy ciekawe jak smakuje takie pesto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś mi się wydaje, że niedługo zaspokoicie swoją ciekawość:)

      Usuń
  7. Uwielbiam czosnek niedźwiedzi. Nawet posiałam go w ogródku, ale nie jest mu u mnie tak dobrze, jak w lesie ;-) Super pomysł z tym pesto - zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja do tej pory czosnek niedźwiedzi tylko suszyłam i mroziłam. W przyszłym roku skuszę się na takie pesto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie a gotowe pesto też możesz zamrozić:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  9. Jednak wróciłam po Twój przepis. Będę jutro robiła to pesto.

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam już pesto z bazylii i pesto z rzodkiewki, a z czosnku jeszcze nie robiłam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadłabym! To zdecydowanie moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pesto z czosnku niedźwiedziego uwielbiam i robię ogromne zapasy na zimę. W tym roku przerobiłam 5 kg liści

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to widać kto jest prawdziwym fanem tego przysmaku:)

      Usuń
  13. Zawsze robię, tylko klasycznie z piniami.

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię czosnek niedźwiedzi, jednak mam go zbyt mało, by zrobić pesto. To tworzę z pokrzywy.

    OdpowiedzUsuń