Strony

wtorek, 8 grudnia 2020

Zupa z soczewicy




zupa z soczewicy


 Zupa z soczewicy


Zupa z soczewicy to moje ostatnie odkrycie. Do tej pory używałam soczewicy jako dodatek do zupy pomidorowej i tez było smacznie. Jednak gdy zrobiłam zupę, której bazą jest ten składnik to nie możemy się jej najeść. Jest bardzo aromatyczna i syta. Największą jej zaletą jest to, że gotuję się ja bardzo szybko a spokojnie możecie serwować ją gościom. Ta zupa ma klasę i smak. Zachwyca prostotą i smakiem.

Mój synek nie zje cebuli a w tej zupie nie przeszkadzały mu jej kawałki pływające po brzegach miski. Tu wszystko do siebie pasuje a po pierwszej łyżce chce się tylko więcej. Dajcie się skusić i już dzisiaj ugotujcie pyszną zupę z soczewicy.


Przepis na zupę z soczewicy


Z podanych składników powstaną około 4 porcje zupy. Radzę od razu zrobić podwójną dawkę:) Ja w swoim przepisie użyłam domowego przecieru pomidorowego ale równie dobrze sprawdzi się pomidorowa passata. Mój bulion to wrzątek wymieszany z dwoma łyżkami domowej wegety. Można ją zastąpić kostką bulionową eko lub ugotować swój wywar warzywny. W ostateczności może być woda. Moja zupa zyskuje dodatkowy aromat dzięki zmiksowanej papryce konserwowej - jeżeli jej nie macie to dodajcie więcej przecieru.

Składniki:


- 3/4 szklanki soczewicy czerwonej,
- 1 cebula,
- 2 średnie ząbki czosnku,
- ok. 350 ml domowego przecieru pomidorowego,
- ok. 100 ml zmiksowanej papryki konserwowej,
- 1 litr bulionu,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
- pieprz i sól do smaku,


Przygotowanie:


Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Na dnie garnka podgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę a gdy się zrumieni to dodajemy czosnek. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy kumin oraz pieprz cayenne. Wszystko dokładnie mieszamy. 

Soczewicę płuczemy na sitku a po paru minutach dodajemy do garnka. Całość zalewamy bulionem oraz przecierem pomidorowym. Miksuję paprykę konserwową i łączę ją z pozostałymi składnikami. 

Gotujemy na średnim ogniu 20 minut. Na koniec zupę doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotowe! 

Najlepsza jest następnego dnia gdy smaki się wymieszają a zupa stanie się jeszcze bardziej aromatyczna. 

Smacznego!


domowa zupa




6 komentarzy:

  1. nigdy nie jadłam zupy z soczewicy, ale widzę, że nie jest trudna to chętnie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jaka pyszna:) Zachęcam do wypróbowania przepisu:)

      Usuń
  2. Wyraźne inspiracje marokańską harirąa wyczuwam, zawsze w Marrakeszu jadam na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To cieszę się, że nieświadomie wkraczam w inne rejony...to pewnie za sprawą kuminu!

      Usuń
  3. My też bardzo lubimy soczewicę i najczęściej używamy je do farszu np. do pasztecików czy gołąbków ale zupa też jest pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Soczewica smakuje na wiele sposobów a do tego jest zdrowa także smacznego:)

      Usuń