Zupa pomidorowa z soczewicą

Zupa pomidorowa z soczewicą

świeża bazylia i zupa pomidorowa z soczewicą

Zupa pomidorowa to klasyk na naszych stołach. Ja pamiętam ją z dzieciństwa podawaną z makaronem lub ryżem i obowiązkowo zabielaną. Było pysznie ale może być pysznie i zdrowo.Ostatnio dużo czytam o zdrowym żywieniu i im więcej się wie tym trudniej coś zignorować. Niektóre moje przepisy musiały więc ulec modyfikacji, podmieniłam co się dało i wyszła pyszna, zdrowa zupa pomidorowa z soczewicą. Wszyscy ją uwielbiają - jest syta i aromatyczna! Oczywiście najlepiej smakuje przygotowana ze świeżych pomidorów. W zimie ratuję się domowym przecierem pomidorowym- w ostateczności mogą być także pomidory z puszki. Zupa powstaje bardzo szybko i równie szybko znika. Idealna także w żywieniu małych dzieci...coś o tym wiem bo takiego maluszka mam na pokładzie- zajada się zupą pomidorową, aż miło patrzeć. Soczewica czerwona dodaje jej innego, ciekawego smaku a jednocześnie podnosi jej walory zdrowotne.

Jak przygotować zupę pomidorową z soczewicą?


Składniki:

- pół selera,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 6 pomidorów lub ok 200- 300 ml domowego przecieru,
- 1 kostka bulionowa eko,
- ekologiczna przyprawa do rosołu,
- 3 łyżki soczewicy,
- 3 łyżki kaszy jaglanej ( lub ryżu),
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Kostkę bulionową i obrane warzywa ( seler, marchew i pietruszkę) zalewam ok 2 litrami wrzątku. Dodaje opłukaną na sicie soczewicę i kaszę jaglaną. Gotuję 15 minut.  W tak zwanym międzyczasie duszę na oliwie cebulę, czosnek i pomidory/ przecier pomidorowy- po ok. 5 minutach blenduję i dodaje do zupy. Przyprawiam solą, pieprzem i duża ilością ziół prowansalskich. Tuż przed podaniem można dodać świeżą bazylię.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz