Kokosowy krem fit

 

kokosowy krem



Kokosowy krem z ciecierzycy



Jestem fanką różnych zdrowych kremów- staram się tworzyć zdrowsze wersje tych sklepowych by osładzać nam życie a synkowi pokazywać, że lepiej jeść zdrowo. A zdrowo nie oznacza mnóstwa wyrzeczeń- wręcz przeciwnie to co zdrowe też jest smaczne i możemy zajadać się bez skutków ubocznych i wyrzutów sumienia:)

W naszym domu często jemy śniadania na "słodko". Często serwuję rodzince placuszki, omlety, gofry, owsianki itp. Do takich śniadań aż prosi się dodatek taki jak domowe konfitury czy też kremy. Mamy już kilka sowich ulubionych. Zazwyczaj wybieramy między domowym masłem orzechowym, kremem czekoladowym czy też domową nutellą. A tym razem proponuję Wam coś kokosowego- nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam kokos i stąd zrodził się pomysł na kokosowy krem z ciecierzycy.

Jakie to wspaniałe, że pyszny domowy krem do gofrów możecie zrobić sami. Wystarczy połączyć składniki i gotowe. Oczywiście samo przygotowanie ciecierzycy trwa trochę dłużej ale na pewno planujecie swoje posiłki z wyprzedzeniem więc moczymy ciecierzycę przez noc , rano gotujemy i na śniadanie będzie jak znalazł.

Smak kokosowego kremu z ciecierzycy można zbogacić białą czekoladą. Można ją rozpuścić i wmieszać krem dla fanów gładkich konsystencji lub pokroić w drobną kostkę jeżeli lubicie jak coś Wam chrupie.


Przepis na kokosowy krem z ciecierzycy



Przepis na gotowanie ciecierzycy jest u mnie niezmienny i znajdziecie go w moich przepisach. Wolę ugotować ją sama ale oczywiście można posiłkować się tą ze słoika. Gotowy krem przekładam do słoika i przechowuję w lodówce. Nie wiem dokładnie ile zachowuje świeżość bo u nas szybko znika ale myślę, że tydzień czy dwa wytrzyma. Nadmiar kremu można zamrozić. 


Składniki:


- 250 gram ugotowanej ciecierzycy,
- 250 ml mleka kokosowego,
- 3 łyżki pasty kokosowej,
- 3 łyżki kokosu,
- 10 daktyli,
- opcjonalnie kilka kostek białej czekolady,

Przygotowanie:


Ciecierzycę gotujemy do miękkości, odcedzamy i zastawiamy do wystudzenia. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Zimną ciecierzycę blendujemy wraz z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. I gotowe. Prawda, że proste? Teraz możecie dodać białą czekoladę lub inny ulubiony dodatek. Smacznego!


pasta do chleba


2 komentarze: