Czekoladę wlewamy do pianki z aquafaby bardzo powoli, całość delikatnie mieszamy łyżką.
Ja udekorowałam mój mus czekoladowy domowymi bezikami i kawałkami pomarańczy. Smacznego!
Domowe bułki orkiszowe
Domowe bułki orkiszowe
Nie wiem jak to się stało ale mam w domu trzech fanów bułek. Moje dzieci nie mają wspomnień ze swobodnym dostępem do sklepowego pieczywa gdyż od małego starałam się proponował im domowe wypieki. Mimo wszystko da się u nich zaobserwować pociąg do buły więc żeby w przyrodzie była równowaga oprócz domowego chleba od czasu do czasu pojawiają się u nas także domowe bułki.
W czasach gdy w sklepach brakowało drożdży piekłam śniadaniowe bułki bez drożdży a gdy stosowaliśmy bardziej restrykcyjną dietę w naszym menu królowały bezglutenowe bułki na mleku kokosowym. Dzisiaj mam dla Was przepis na domowe bułki orkiszowe- mięciutkie i zdrowe. Możecie szybko je przygotować i gdy popołudniem zamarzycie o świeżej bułeczce na kolację to da się zrobić:)
Przepis na domowe bułki orkiszowe
Z podanych proporcji otrzymacie około 12 bułeczek. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku utrzymują świeżość przez kilka dni.
Składniki:
- 40 gram drożdży,
- 300 - 320 ml ciepłej wody,
- 650 gram mąki orkiszowej ( 400 gram jasnej i 250 gram mąki graham),
- 50 ml oliwy,
- 1,5łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
- czarny sezam lub inne ziarna do posypania
Przygotowanie:
Langosz - drożdżowy placek z ziemniakami
Langosz - drożdżowy placek z ziemniakami
Przepis na langosza
Składniki:
Przygotowanie:
Brownie z fasoli
Brownie z fasoli
Na słowo "brownie" chyba większości z nas cieknie ślinka. Bo brownie to coś słodkiego, coś pysznego i mocno czekoladowego. Kto by się mu oparł?!
Może części z Was brownie kojarzyć się z kalorycznym deserem ale dzisiaj obalamy mity. Chcę pokazać Wam, że deser może być smaczny i zdrowy. Moje brownie powstanie na bazie fasoli, która nada kremową strukturę i lekkość.
Gotowi na kawałek pożywnego ciacha z warzywnym środkiem? Na bazie mleka roślinnego i oleju kokosowego. Ja jestem na tak i bez obaw podam takie ciasto najmłodszym. Zaczynamy!
Przepis na brownie z fasoli
Z podanych proporcji otrzymacie ciasto do upieczenia w małej formie lub keksówce.
Składniki:
- 1 puszka fasoli ok. 240 gram,
- 1 banan,
- 2 jajka,
- 50 gram cukru trzcinowego (lub kilka namoczonych daktyli),
- 50 ml oleju kokosowego,
- 50 ml mleka roślinnego,
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania składników: fasolę odcedzamy z zalewy, banana myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Olej kokosowy podgrzewamy by stał się płynny.
Fasolę, banana i olej blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy jajka i dalej blendujemy. Teraz pora na cukier i proszek do pieczenia. Całość mieszamy.
Na koniec dodajemy mleko, kakao oraz pokrojoną na małe kawałeczki czekoladę.
Pieczemy przez 25-30 minut w temp 175 stopni do tzw suchego patyczka.
Ciasto Bounty
Ciasto Bounty
Uwielbiam kokos...podobnie jak chałwę, pistacje, białą czekoladę i migdały. To moje smaki i gdy mogę to wybieram deser z ich dodatkiem. Rodzinka nie narzeka:)Także wszyscy zadowoleni i smacznie najedzeni.
Dzisiaj padło na kokos...dużo kokosu bo w cieście Bounty go nie brakuje. Delikatny kakaowy biszkopt i masa kokosowa. Całość polana polewą czekoladową- skusicie się? Mi już ślinka cieknie:)
Ciasto kokosowe Bounty nie powinno przysporzyć Wam problemów...nie martwcie się, że budyń kokosowy będzie dość gęsty- tak ma być. W połączeniu z miękkim masłem stworzy pyszną masę. Ciasto powstaje bardzo szybko...u mnie na drzemce najmłodszej pociechy. Nawet z dwulatką przy boku dacie radę i będzie pysznie.
W spisie składników zobaczycie mąkę orkiszową ale równie dobrze może być pszenna, używam cukru trzcinowego i mleka roślinnego bo to odpowiada naszym standardom żywieniom i potrzebom naszych organizmów. Natomiast mleko krowie i biały cukier też świetnie się sprawdzą.
Przepis na ciasto kokosowe Bounty
Upiekłam ciasto w formie o wymiarach 26 x 31. Moje ciasta nie są bardzo słodkie dlatego jak wolicie bardziej słodko to dodajcie więcej cukru.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka,
- 120 gram mąki ( u mnie orkiszowa),
- 80- 100 gram cukru trzcinowego,
- 2 łyżeczki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-2 łyżki oleju,
Warstwa kokosowa:
- 750 ml mleka roślinnego,
- 150 gram masła,
- 250 gram wiórek kokosowych,
- 40 gram budyniu waniliowego,
- 100 gram białej czekolady,
- 4 łyżki cukru pudru,
Polewa czekoladowa:
- 100gram gorzkiej czekolady,
- 4 łyżki mleka roślinnego lub śmietanki 30 %,
Nasączenie:
- 50 ml letniej, przegotowanej wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
-1 łyżeczka cukru,
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka w temperaturze pokojowej myjemy a następnie białka oddzielamy od żółtek. W misce łączymy ze sobą przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Białka ubijamy na najwyższych obrotach. Gdy już zacznie tworzyć się sztywna piana dodajemy partiami cukier po jednej łyżce. Gdy cukier połączy się z pianą i powstanie szklista masa zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku.
Na sam koniec dodajemy mieszankę mąki, kakao i proszku całość delikatnie mieszamy. Ja odpinam mieszadło z miksera i samą końcówką ręcznie mieszam powstałą masę. Na koniec dodajemy olej i ostatni raz mieszamy. Gotową masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( ja używam ten silikonowany) pieczemy ok 25 minut w temperaturze 175 stopni ( góra- dół). PO wskazanym czasie wyciągamy biszkopt z piekarnika i studzimy na kratce.
Gdy biszkopt się piecze przygotowujemy warstwę kokosową. 500 ml mleka zagotowujemy w garnku wraz z cukrem. Resztę mleka mieszamy z proszkiem budyniowym. Do gotującego się mleka dodajemy kokos a następnie rozpuszczony proszek budyniowy i połamane kawałki czekolady. Całość mieszamy trzepaczką,żeby się nie przypaliło. Trzymamy na ogniu kilka minut a następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną masę. Następnie dodajemy po łyżce budyniu kokosowego. Gdy składniki się połączą masa kokosowa jest gotowa.
Przygotowujemy poncz do nasączenia biszkoptu: do letniej wody wlewamy 2 łyżki soku z cytryny oraz dodajemy łyżeczkę cukru.
Pozostało już tylko przygotowanie polewy i można składać ciasto. W garnuszku podgrzewamy połamane kawałki czekolady wraz z mlekiem. Mieszamy, żeby się nie przypaliło. Gdyby polewa wyszła zbyt gęsta dodajcie więcej mleka/ śmietanki.
Gdy już wszystkie składniki ciasta są gotowe wystarczy tylko połączyć je ze sobą.
Biszkopt wkładam do czystej foremki, wierzch skrapiam przygotowanym ponczem. Przyda się tutaj silikonowy pędzelek. Na nasączony biszkopt wykładamy masę kokosową a na nią polewę. Wierz dekorujemy wiórkami kokosowymi lub pokruszonymi bezami. Smacznego!
-
Domowy kisiel

Domowy kisiel bananowy
Jak są w domu dzieci ...są też deserki. A jak nie chcecie tak jak ja dawać dzieciom sklepowych gotowców to trzeba trochę pogłówkować i zaproponować zdrową oraz smaczną alternatywę.
Mam kilka asów w rękawie i gdy dzieci poproszą o deser robię dla nich domowe batony, owocowe musy czy galaretki albo to co lubi większość dzieci - czyli kisiel. Ale mój kisiel jest bez dodatku cukru a mimo to czuć w nim słodycz, jest równie gęsty co ten z torebki a smakuje o niebo lepiej. Przekonajcie się sami...dzieci to najlepsze jury- jak nie posmakuje to nie zje. Mój domowy kisiel znika do ostatniej kropli- to chyba o czymś świadczy:)
Przepis na domowy kisiel
Dzisiaj padło na banany ale spokojnie możecie podmienić owoce i zrobić domowy kisiel o ulubionym przez Was smaku.
Składniki:
- 400 gram bananów,
- 400 ml wody,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki miodu,
Przygotowanie:
Dżem z cukini
Dżem z cukinii
Przepis na dżem z cukinii o smaku mango
Będzie prosto, szybko i na temat. Raz dwa i otrzymacie pyszne i zdrowe przetwory. Co do ilości cukru - zostawiam to wedle Waszego uznania. Mi wystarczyło kilka łyżek, inni potrzebują całą szklankę. Próbujcie w trakcie przygotowania i doprawiajcie do smaku.
Składniki:
- 3,5 kg cukinii (bez skóry i pestek)
- cukier,
- 5 galaretek o smaku mango,
Przygotowanie:
Cukinię myję, obieram ze skórki, wydrążam miękki środek wraz z pestkami. Kroję w kostkę i przekładam do garnka z grubym dnem. Gotuję na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Gdy cukinia zmięknie dodaję cukier - max szklankę - my mamy inne preferencje co do ilości cukru więc wystarczy nam 3-4 łyżki cukru trzcinowego. Po dodaniu cukru mieszam całość a następnie blenduję. Gdy mus cukiniowy lekko sobie "pyrka" dodaję galaretki o smaku mango- całość dokładnie mieszam. Gorący dżem przekładam do słoiczków a następnie pasteryzuję w piekarniku. Wystarczy 15- 20 minut w temperaturze 120 stopni. Po wskazanym czasie wyciągam gorące słoiki z piekarnika i układam je na drewnianej deseczce wyłożonej ścierką. Pozostawiam do wystygnięcia.
Konsystencja dżemu będzie zbita. Taki dżem świetnie się rozsmarowuje na naleśnikach czy gofrach. Smacznego!
Kiszona cukinia
Kiszona cukinia
Od tamtego sezonu naszą spiżarnię opanowały kiszonki. Ratujemy się nimi poza sezonem- zwłaszcza jesienią i zimą kiedy to dostęp do warzyw jest ograniczony. Do tej pory kisiliśmy jedynie ogórki ale słysząc o zdrowotnych właściwościach kiszonek puściłam wodzę fantazji i postanowiłam zamknąć w słoiku jeszcze inne warzywa.
Jako fanka cukinii musiałam spróbować ją ukisić. Najlepsze w takich przetworach jest to że można robić je w identyczny sposób podmieniając jedynie warzywa, które chcemy przetworzyć. Tak powstały u nas kiszonki z kalafiora oraz pomidorów. W tym roku już chodzi mi po głowie kiszona rzodkiewka i papryka:)
Przepis na kiszoną cukinię
Najlepiej kisić młode i świeże warzywa. Ma to znaczenie zwłaszcza w przypadku cukinii by uniknąć twardej skórki. Wybierajcie nie za duże okazy i starajcie się wybrać naturalne warzywa- najlepiej z przydomowego ogródka a jak się nie da to z targu od zaprzyjaźnionego rolnika. Poniższy przepis jest na jeden słoik ale wiadomo, że na jednym się nie skończy:)
Składniki:
- 2 młode cukinie,
- korzeń chrzanu ( ok. 3 cm),
- 2 gałązki kopru,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 litr wody,
- 1 łyżka soli,
Przygotowanie:
Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na słupki. Czosnek i chrzan obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Koper myjemy pod bieżącą wodą. Do wyparzonych słoików wkładamy na dno czosnek oraz chrzan. Ciasno układamy kawałki cukinii obok siebie a na samą górę dajemy koper.
Teraz pora na przygotowanie zalewy. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli trzymając się proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody. Gorącą zalewę wlewamy do słoika, zakręcamy szczelnie i odkładamy w chłodne miejsce. Po kilku dniach można już zajadać a zapasy znieść do piwnicy lub spiżarni. Smacznego!
Lemon curd
Lemon curd
Przepis na lemon curd
Składniki:
Chałka maślana z rodzynkami
Chałka maślana z rodzynkami
W naszym domu nie jemy codziennie pieczywa- ta zmiana trwa od jakiegoś czasu. Uważam,że nadmiar zbóż nikomu nie służy. Jak już proponuję najbliższym coś z tej kategorii to najczęściej jest to domowy żytni chleb na zakwasie lub orkiszowe bajgle czy proziaki.
Oczywiście istnieją odstępstwa od tej reguły i od czasu do czasu skusimy się na coś innego . Chałka to rodzaj pieczywa, któremu nie potrafimy się oprzeć. Domowa i pachnąca, podawana obowiązkowo z masłem, miodem lub domowym dżemem-zjadamy ją od razu i nie mamy żadnych wyrzutów sumienia. Upieczona w domu jest wyjątkowo smaczna a dzieci za nią przepadają.
Od czasu do czasu piekę chałkę na sobotni wieczór i jak to mówi mój synek robimy sobie wtedy ucztę- wykładamy ulubione dodatki, czasem robimy kakao i smakujemy do woli!
Przepis na chałkę z rodzynkami
Z podanych proporcji otrzymacie 2 średnie chałki- można upiec je bezpośrednio na blaszce piekarnika wyłożonej papierem lub w keksówkach. Ponieważ w przepis jest z użyciem świeżych drożdży to trzeba wcześniej przygotować rozczyn- opisze to wszystko krok po kroku. Jak zwykle używam cukru trzcinowego i mąki orkiszowej. Przepis jest na 0,5 kg mąki,
Składniki:
Rozczyn:
- 100ml mleka,
- 30 dkg świeżych drożdży,
- 2 łyżki mąki,
- 1 łyżka cukru,
Reszta ciasta:
- ok. 0,5 kg mąki orkiszowej lub pszennej,
- 150 ml mleka,
- 80 gram masła,
- 1 jajko,
- żółtko do posmarowania chałki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 5 łyżek cukru,
- 1/3 szklanki rodzynek,
- opcjonalnie: łyżka sezamu do posypania,
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu. W misce mieszamy ze sobą letnie mleko, pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki oraz 1 łyżkę cukru. Całość dokładnie mieszamy tak by nie było grudek, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny.
Wyrośnięty rozczyn ( z pianką) dodajemy do reszty składników na chałkę i wyrabiamy ręcznie lub z pomocą miksera do momentu aż ciasto stanie się gładkie. Wyrabiając ręcznie będzie ciasto nie będzie się już nam kleić do ręki a w misie miksera powstanie zwarta kula. Trwa to około 10 minut.
Ciasto ponownie odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce- może to być piekarnik nastawiony na 30 stopni. Wtedy już po pół godziny ciasto powinno znacznie powiększyć swoją objętość. Odkładając ciasto na blat czekamy na wyrastanie nawet 1,5 h- jest to dobra opcja gdy przygotowujecie ciasto między innymi pracami.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i ponownie wyrabiamy. Dodajemy rodzynki obtoczone mące i całość ponownie zagniatamy w kulę. Ciasto dzielimy na dwie równe części a potem każdą z nich na 3 części. Każdą z tych trzech części rozciągamy a następnie rolujemy tak by powstały 3 podobnej długości podłużne kawałki ciasta. Zaplatamy je jak warkocz a następnie przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę lub foremkę. Tak samo robimy z drugą połową ciasta. Uplecione chałki ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy ostatni raz do wyrośnięcia na około pół godziny- ja kładę je przy szybie nagrzewającego się piekarnika.
Wyrośnięte chałki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i ewentualnie posypujemy sezamem. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni ( góra- dół). Smacznego!
Gwiazda makowa
