Strony

środa, 15 lutego 2023

Fit batonik kokosowo-orzechowy


fit batonik


 Fit batonik kokosowo-orzechowy



Batoniki to chyba moja ulubiona forma deseru. Oczywiście mowa tu o domowych batonikach z dobrych składników. Moje propozycje na te zdrowe słodkości to zazwyczaj połączenie kilku składników. Samo przygotowanie nie przysparza problemów i jest szybkie. Także w każdej chwili możecie przygotować swoje zdrowe, domowe batoniki. 

To taka namiastka i zastępstwo za sklepowe słodycze, które kuszą ale niestety odstraszają swoim składem. A u mnie dla każdego coś dobrego. Były już fit batony z prosem, batonik z białą czekoladą a teraz proponuję Wam pyszne połączenie smaku kokosa i orzecha. Taki duet to przepis na sukces, zresztą przekonajcie się sami.



Przepis na domowy batonik kokosowo- orzechowy


Masa, z której wykonany jest batonik może Wam także posłużyć do zrobienia domowych czekoladek czego dowodem jest zdjęcie na dole strony. Wystarczy wypełnić nią odpowiednie foremki, poczekać, aż się zastygnie i otrzymacie pyszne, domowe czekoladki. Ja dzisiaj potrzebuję więcej pyszności więc robię batoniki:) Foremką dla moich batoników jest keksówka. Gdy masa zastygnie wykroję z niej mniejsze kawałki. Do zrobienia tych zdrowych słodyczy użyłam domowego masła orzechowego.


Składniki:

- 100 gram  masła orzechowego,
- 100 gram pasty kokosowej,
- 1łyżka kakao,
- 50 gram migdałów,
- 2-3 łyżki syropu daktylowego,
- 3 łyżki ekspandowanych ziaren ( u mnie proso),
- 1/2 tabliczki białej czekolady 
- ok. 30 ml mleka -może być roślinne np. kokosowe,

Przygotowanie:


Migdały zalewamy ciepłą wodą, po około pół godziny ściągamy z nich skórkę i mielimy na mniejsze kawałki. Pastę kokosową rozpuszczamy w kąpieli wodnej- umieszczamy ją w metalowej misce znajdującej się nad garnkiem z gotującą się wodą . Pamiętajcie by woda nie dotykała bezpośrednio miski. Gdy pasta koksowa się rozpuści dodajemy do niej masło orzechowe. Ściągamy miskę z garnka i dodajemy pozostałe składniki: kakao, orzechy i słodziło. Wszystko razem dokładnie mieszamy
 
Powstałą masę wykładamy na dno keksówki wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Wyrównujemy masę w foremce. Na wierzchu posypujemy ekspandowanymi ziarnami i robimy zygzaki z białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i wymieszanej z mlekiem lub śmietaną. Foremkę wkładamy do lodówki i gdy masa zastygnie wycinamy w niej prostokąty na wzór batoników. 
Smacznego!



domowe praliny




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz