Batonik jaglany z białą czekoladą
maja 13, 2021
1
batonik
,
blw
,
fit baton
,
fit deser
,
fit przepis
,
fit słodycze
,
gotowanie
,
kasza jaglana
,
kuchnia mamy
,
masło orzechowe
,
proso
,
zdrowe słodycze
Batonik jaglany z białą czekoladą
Mimo, że w naszym domu raczej nie pojawiają się kupne słodycze poza dobrą czekoladą i żelkami to jednak nie wygramy z dziecięcą naturą synka i naturalną pokusą do słodkiego. Poza domem jest wiele miejsc i sytuacji, gdzie może zetknąć się z przemysłowymi słodyczami. A moja w tym głowa by osłodzić smutek i zaproponować coś naprawdę dobrego a do tego z dobrym składem i bez niepotrzebnej chemii.
Dwoję się i troję ale na szczęście efektem tego jest zadowolenie rodzinki i jej zdrowie. Słodycze naprawdę mogą być wartościowe i pożywne.
Ulubione słodycze mojej rodziny oprócz ciast to właśnie batony. To mała, słodka przekąska, która dodaje energii i jest małą, chwilą przyjemności. Taki baton można zabrać ze sobą do pracy czy na spacer. To także idealna przekąska do szkolnej śniadaniówki czy też przekąska na imprezie dla dzieci i nie tylko. Proponowałam już Wam baton bounty, snickers, baton z prosem a teraz mam dla Was przepis na fit baton z białą czekoladą i masłem orzechowym.
Przepis na batonik z białą czekoladą
W przepisie używam białej czekolady z dobrym składem i domowego masła orzechowego. Ekspandowane proso kupuję w sklepie z żywnością ekologiczną. Foremką na batoniki jest dla mnie szklana keksówka. Po zastygnięciu wycinam mniejsze porcje mojego deseru.
Składniki:
- 20 gram ekspandowanego prosa,
- tabliczka białej czekolady,
- 2 łyżki masła orzechowego,
Przygotowanie:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Łamiemy ją na mniejsze kawałki, przekładamy do metalowej miski, którą umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Czekolada rozpuści się pod wpływem gorącej pary.
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy masło orzechowe. Miskę ściągamy z garnka i gdy nasz masa nieco przestygnie dodajemy ekspandowane proso. Całość jeszcze raz mieszamy tak by masa oblepiła ziarenka.
Foremkę na deser wykładam folią spożywczą- dzięki niej łatwiej wyciągnę deser w całości. Rozprowadzamy powstała masę po dnie foremki, wyrównujemy. Foremkę wkładamy do lodówki. Gdy już masa zastygnie można wykrawać batoniki.
Smacznego!
Proste, smaczne i do tego jaka radość, że można wykonać taką słodycz nawet z dziećmi :)
OdpowiedzUsuń