Domowe bułki orkiszowe
Domowe bułki orkiszowe
Nie wiem jak to się stało ale mam w domu trzech fanów bułek. Moje dzieci nie mają wspomnień ze swobodnym dostępem do sklepowego pieczywa gdyż od małego starałam się proponował im domowe wypieki. Mimo wszystko da się u nich zaobserwować pociąg do buły więc żeby w przyrodzie była równowaga oprócz domowego chleba od czasu do czasu pojawiają się u nas także domowe bułki.
W czasach gdy w sklepach brakowało drożdży piekłam śniadaniowe bułki bez drożdży a gdy stosowaliśmy bardziej restrykcyjną dietę w naszym menu królowały bezglutenowe bułki na mleku kokosowym. Dzisiaj mam dla Was przepis na domowe bułki orkiszowe- mięciutkie i zdrowe. Możecie szybko je przygotować i gdy popołudniem zamarzycie o świeżej bułeczce na kolację to da się zrobić:)
Przepis na domowe bułki orkiszowe
Z podanych proporcji otrzymacie około 12 bułeczek. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku utrzymują świeżość przez kilka dni.
Składniki:
- 40 gram drożdży,
- 300 - 320 ml ciepłej wody,
- 650 gram mąki orkiszowej ( 400 gram jasnej i 250 gram mąki graham),
- 50 ml oliwy,
- 1,5łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
- czarny sezam lub inne ziarna do posypania
Przygotowanie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz