Domowe bułki orkiszowe

domowe pieczywo
 

 

Domowe bułki orkiszowe

 

Nie wiem jak to się stało ale mam w domu trzech fanów bułek. Moje dzieci nie mają wspomnień ze swobodnym dostępem do sklepowego pieczywa gdyż od małego starałam się proponował im domowe wypieki. Mimo wszystko da się u nich zaobserwować pociąg do buły więc żeby w przyrodzie była równowaga oprócz domowego chleba od czasu do czasu pojawiają się u nas także domowe bułki.

W czasach gdy w sklepach brakowało drożdży piekłam śniadaniowe bułki bez drożdży a gdy stosowaliśmy bardziej restrykcyjną dietę w naszym menu królowały bezglutenowe bułki na mleku kokosowym. Dzisiaj mam dla Was przepis na domowe bułki orkiszowe- mięciutkie i zdrowe. Możecie szybko je przygotować i gdy popołudniem zamarzycie o świeżej bułeczce na kolację to da się zrobić:)


Przepis na domowe bułki orkiszowe

 

Z podanych proporcji otrzymacie około 12 bułeczek. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku utrzymują świeżość przez kilka dni.

 

Składniki:

 

- 40 gram drożdży,

- 300 - 320 ml ciepłej wody,

- 650 gram mąki orkiszowej ( 400 gram jasnej i 250 gram mąki graham),

- 50 ml oliwy,

- 1,5łyżeczki soli,

- 1 łyżeczka cukru trzcinowego,

- czarny sezam lub inne ziarna do posypania

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania ciasta. W misce mieszamy ze sobą wodę, pokruszone drożdże oraz cukier. Dodajemy przesianą mąkę, oliwę oraz sól. Wszystko razem mieszamy- ciasto powinno łatwo odchodzić od ręki- w razie potrzeby można dosypać mąki gdyby było zbyt lepkie lub wody gdyby okazało się zbyt zbite. 
 
Ciasto na domowe bułki odstawiamy w misce przykrytej ścierką w ciepłe miejsce na 15 minut. 
 
Po wskazanym czasie odrywamy po kawałku ciasta, formujemy okrągłe bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na kolejne 15 minut ustawiając je przy płycie nagrzewającego się piekarnika. 
 
Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy wodą/ roztrzepanym żółtkiem lub oliwą i posypujemy ulubionymi ziarnami. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni ( termoobieg). Smacznego! 
 

 
domowe bułki


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz