Kiszona cukinia
Kiszona cukinia
Od tamtego sezonu naszą spiżarnię opanowały kiszonki. Ratujemy się nimi poza sezonem- zwłaszcza jesienią i zimą kiedy to dostęp do warzyw jest ograniczony. Do tej pory kisiliśmy jedynie ogórki ale słysząc o zdrowotnych właściwościach kiszonek puściłam wodzę fantazji i postanowiłam zamknąć w słoiku jeszcze inne warzywa.
Jako fanka cukinii musiałam spróbować ją ukisić. Najlepsze w takich przetworach jest to że można robić je w identyczny sposób podmieniając jedynie warzywa, które chcemy przetworzyć. Tak powstały u nas kiszonki z kalafiora oraz pomidorów. W tym roku już chodzi mi po głowie kiszona rzodkiewka i papryka:)
Przepis na kiszoną cukinię
Najlepiej kisić młode i świeże warzywa. Ma to znaczenie zwłaszcza w przypadku cukinii by uniknąć twardej skórki. Wybierajcie nie za duże okazy i starajcie się wybrać naturalne warzywa- najlepiej z przydomowego ogródka a jak się nie da to z targu od zaprzyjaźnionego rolnika. Poniższy przepis jest na jeden słoik ale wiadomo, że na jednym się nie skończy:)
Składniki:
- 2 młode cukinie,
- korzeń chrzanu ( ok. 3 cm),
- 2 gałązki kopru,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 litr wody,
- 1 łyżka soli,
Przygotowanie:
Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na słupki. Czosnek i chrzan obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Koper myjemy pod bieżącą wodą. Do wyparzonych słoików wkładamy na dno czosnek oraz chrzan. Ciasno układamy kawałki cukinii obok siebie a na samą górę dajemy koper.
Teraz pora na przygotowanie zalewy. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli trzymając się proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody. Gorącą zalewę wlewamy do słoika, zakręcamy szczelnie i odkładamy w chłodne miejsce. Po kilku dniach można już zajadać a zapasy znieść do piwnicy lub spiżarni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz