Polędwiczki w sosie śmietanowym

Polędwiczki w sosie śmietanowym



Polędwiczka zawsze kojarzyła mi się z delikatnym, wykwintnym mięsem. I tak też jest. Ale jak na gwiazdę patrząc wcale nie jest wymagająca i kapryśna. Nie potrzebuje zbyt wielu przypraw bo sama w sobie jest bardzo dobra. Wystarczy delikatnie ją obsmażyć a następnie dusić do miękkości. Przygotować pyszny sos  na bazie wywaru, w którym się dusi i gotowe. Idealnie komponuje się z różnymi kaszami i sałatami. Polędwiczka to propozycja na pyszny i elegancki obiad- Wasi goście na pewno ją docenią! Dzisiaj zapraszam na polędwiczki w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami.

Jak przygotować polędwiczki?


Składniki:

- 1 polędwiczka wieprzowa ok. 350 gram,
- 2 szklanki gorącej wody,
- suszone pomidory wraz z olejem ( ok. 10 sztuk),
- 200 ml śmietany 30%,
- 1 łyżka mąki,
- sól i pieprz do smaku,


Przygotowanie:

Polędwiczkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Poodcinać białe błonki i pokroić mięso na kawałki o szerokości ok. 1 cm. Na dno dużej patelni wlać 2 łyżki oleju z pomidorów. Na rozgrzanym oleju smażyć polędwiczki z obu stron po ok. 2 minuty. Przyprawić solą i pieprzem. Obsmażone polędwiczki zalać dwoma szklankami gorącej wody i dusić pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie ( ok. 25 min). W tym czasie mięso przewrócić na drugą stronę. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory oraz śmietankę. Gotujemy ok. 10 minut . Tak powstały sos można zagęścić rozprowadzając w połowie szklanki sosu łyżkę mąki. Mieszamy by nie było grudek i dodajemy do reszty dania. Chwilę podgotowujemy, doprawiamy do smaku i gotowe! Można posypać pokrojoną pietruszką.

Propozycja podania: polędwiczki w sosie z kaszą bulgur i brokułami gotowanymi na parze!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz