Zapiekanka z kaszy jaglanej

Zapiekanka z kaszy jaglanej

kawałek zapiekanki z kaszą jaglaną

Kasza jaglana to bardzo zdrowa i smaczna propozycja na obiad i nie tylko. Jej zastosowanie w mojej kuchni jest bardzo szerokie. Dodaję ją do dań słonych jak i słodkich. Jest to kasza bezglutenowa, bogata w wiele cennych witamin i minerałów.  Z kaszą jaglaną zaprzyjaźniłam się od momentu gdy zaczęłam gotować dla mojego dziecka. Dania z kaszą jaglaną smakują również nam dorosłym - na pewno każdy znajdzie coś dla siebie komponując z nią danie.Tym razem kasza jaglana zapiekana z jabłkami, konfiturą i orzechami włoskimi. Pyszna!

Jak przygotować zapiekankę jaglaną?


Składniki (dla 3-4 osób):


100  gram kaszy jaglanej,
4 jabłka,
2 łyżki cukru trzcinowego,
konfitura*
łyżeczka cynamonu,
szczypta soli,
łyżeczka masła,
łyżka bułki tartej,
kilka orzechów włoskich lub migdałów,

* Co do konfitury- dodajcie jaką lubicie! Ja używam zazwyczaj dżemu porzeczkowego lub wiśni w syropie. 

Przygotowanie:


Kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. W tym czasie umyte i obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodajemy cynamon i cukier. Przygotowujemy naczynie żaroodporne na zapiekankę. Smarujemy je masłem i posypujemy bułką tartą. Na dno naczynia wykładamy ugotowaną i odcedzoną kaszę. Następną warstwę stanowią jabłka i konfitura. Na wierzch dajemy orzechy i zapiekamy całość przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Zapiekankę podaję ciepłą z kleksem jogurtu i posypaną cynamonem. Proste, szybkie i pyszne danie!

zapiekanka z kaszy jaglanej

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz