Zapiekanka z kaszy jaglanej


kasza jaglana


Zapiekanka z kaszy jaglanej



Kasza jaglana to bardzo zdrowa i smaczna propozycja na obiad i nie tylko. Jej zastosowanie w mojej kuchni jest bardzo szerokie. Dodaję ją do dań słonych jak i słodkich. Jest to kasza bezglutenowa, bogata w wiele cennych witamin i minerałów.  Z kaszą jaglaną zaprzyjaźniłam się od momentu gdy zaczęłam gotować dla mojego dziecka. Dania z kaszą jaglaną smakują również nam dorosłym - na pewno każdy znajdzie coś dla siebie komponując z nią danie. Tym razem kasza jaglana zapiekana z jabłkami, konfiturą i orzechami włoskimi. Pyszna!


Jak przygotować zapiekankę jaglaną?



Składniki (dla 3-4 osób):


- 100  gram kaszy jaglanej,
- 4 średnie jabłka,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- konfitura*
- łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli,
- łyżeczka masła,
- łyżka bułki tartej,
- kilka orzechów włoskich lub migdałów,

* Co do konfitury- dodajcie jaką lubicie! Ja używam zazwyczaj dżemu porzeczkowego lub wiśni w syropie. 

Przygotowanie:


Kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. W tym czasie umyte i obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodajemy cynamon i cukier. Przygotowujemy naczynie żaroodporne na zapiekankę. Smarujemy je masłem i posypujemy bułką tartą. Na dno naczynia wykładamy ugotowaną i odcedzoną kaszę. Następną warstwę stanowią jabłka i konfitura. Na wierzch dajemy orzechy i zapiekamy całość przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Proste, szybkie i pyszne danie- a niektórzy twierdzą, że też świetny deser! Smacznego!

kasza jaglana






8 komentarzy:

  1. Takiej zapiekanki to ja jeszcze nie robiłam, a wygląda dość ciekawie i smacznie. Czy kaszę jaglaną można zastąpić inną? bo ta ma wysoki IG

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście zamień na inną i ewentualnie dostosuj pozostałe smaki tak by pasowały do kaszy. Chodzi mi tu głównie o smak dżemu, którego dodasz. Smacznego!

      Usuń
  2. Bardzo lubię tego typu zapiekanki. Niestety mój organizm nie lubi się z kasza jaglaną. Ale z kaszą jęczmienną, również wychodzi wyborna. I tak zdecydowanie konfitura kwaśna idealnie do tego pasuje! Albo czasem mrożone porzeczki wrzucam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście znalazłaś alternatywę dla siebie i nie musisz rezygnować całkowicie z tego co lubisz. Mądry wybór:)

      Usuń
  3. Przepis brzmi smakowicie, a ja bardzo lubię zapiekanki. W wersji z kaszą jeszcze nie jadłam - myślę, że wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń