Czekoladowy sernik na zimno

sernik

 

Czekoladowy sernik na zimno


Jest lipiec a w lipcu są urodziny mojego męża. Co roku z tej okazji piekę tort zgodnie z preferencjami i zamówieniem solenizanta. Ostatnio mąż poprosił mnie o czekoladowego torta z wiśniami i takiego dostał. W tym roku postawił na lekkość i wybrał sernik na zimno- oczywiście czekoladowy.

Widząc zamiłowanie mojego męża do czekolady postanowiłam zrobić dla niego sernik w trzech odsłonach- wykonałam trzy warstwy a każda z nich nawiązywała do innego rodzaju czekolady- gorzkiej, mlecznej i białej. Całości dopełniały chrupiący spód oraz polewa. Ciasto wyszło bardzo efektowne i smaczne. Delikatne jak chmurka, nie za słodkie, puszyste i lekkie. Rozpływało się w ustach. 

Wykonanie takiego torcika jest pracochłonne ale smak Wam to wynagrodzi. Zaskoczycie swoich gości podając im czekoladowy sernik na zimno. 


Przepis na sernik na zimno



Zarezerwujcie sobie 1,5 h w kuchni, kilka misek i łyżek. Śmiałam się, że przygotowując to ciasto użyłam wszystkich misek i łyżek jakie mamy w kuchni. Na szczęście zmywarka wyręczyła mnie w ich myciu! Z podanych składników wykonałam torcik w foremce o średnicy 24 cm. Jeżeli użyjecie mniejszej foremki to Wasze ciasto będzie wyższe. Co do sera ja użyłam tego z wiaderka. Normalnie wybrałabym twaróg ale niestety nie mam maszynki do mielenia a taki ser musiałabym zmielić około 3 razy. Także ser z wiaderka w zupełności wystarczy i też pysznie smakuje- wybierzcie taki bez zbędnych dodatków.


Składniki:


Spód:

- opakowanie ciasteczek lub herbatników- u mnie owsiane ok. 200 gram,

- 50 gram masła

- 1 łyżka miodu,

- 1 łyżeczka kakao,


 Warstwy serowe:

- 1 kg sera z wiaderka,

- 200 gram cukru pudru,

- 3 czekolady po 100 gram: gorzka, mleczna i biała,

- opakowanie żelatyny w proszku ( u mnie było to 5 łyżek),

- 400 ml śmietany 30%,


Polewa:

- pół tabliczki gorzkiej czekolady ,

- 50 ml śmietany 30%,

- 1 łyżka masła


Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania spodu. Masło topimy i zostawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka kruszymy- ja użyłam w tym celu Thermomixa. Wystarczyło kilka sekund na średnich obrotach. Do pokruszonych ciastek dodajemy roztopione masło, miód oraz kakao. Całość mieszamy i przekładamy do foremki, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Wyrównujemy spód i lekko ugniatamy tak by powstała jednolita warstwa.  Odkładamy do lodówki na czas przygotowania warstw serowych.

Ser dzielimy na 3 równe części- upewnijcie się, że nie ma grudek i jest jednolity. 

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej w trzech osobnych miseczkach. Nad garnkiem z gotującą się wodą umieszczamy miseczkę tak by nie dotykała wody i wkładamy do niej połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie odkładamy do wystudzenia.

Przestudzone czekolady dodajemy do poszczególnych porcji sera i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Następnie do każdej z mas dodajemy cukier puder. Do masy serowej z białą i mleczną czekoladą po 50 gram a 100 gram do masy z gorzką czekoladą.

Teraz pora na przygotowanie żelatyny. Rozpuszczamy ją w zimnej wodzie ( niecałe pół szklanki). Żelatyna wsiąknie wodę i stwardnieje dlatego należy ją teraz podgrzać w garnku do uzyskania płynnej konsystencji bez zagotowania. Płynną żelatynę dzielimy na 3 porcje, do każdej z nich dodajemy po 2 łyżki masy serowej i szybko mieszamy by nie powstały grudki. Następnie wlewamy kolejno żelatynę do misek z poszczególnymi rodzajami mas. Robimy to stopniowo. Najpierw masa z gorzkiej czekolady- po dodaniu żelatyny miksujemy masę by nie było grudek. Teraz pozostało jedynie dodać bitą śmietanę do każdej z mas.

400 ml śmietany 30 % ubijamy z łyżką cukru pudru a następnie dzielimy ją na 3 równe części - po jednej do każdej z czekoladowo-serowych mas. Teraz mieszamy każdą z mas i wykładamy na wcześniej przygotowany spód, wyrównujemy i wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowywania kolejnej warstwy. Teraz pora na warstwę z mlecznej czekolady, którą przygotowujemy analogicznie jak wcześniejszą warstwę. Gotową masę z mlecznej czekolady wykładamy na torcik, dajemy do schłodzenia i przygotowujemy masę z białej czekolady. Po wyłożeniu 3 warstw czekoladowych torcik przekładamy do lodówki.

Ostatnim punktem jest przygotowanie polewy. W garnuszku topimy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę z dodatkiem łyżki masła. Gdy czekolada się rozpuści ściągamy ją z ognia i dodajemy do niej śmietankę. Całość mieszamy rózgą. Jeżeli polewa wyjdzie zbyt gęsta możecie dodać więcej śmietanki. Przed wyłożeniem polewy wyjmujemy chwilkę wcześniej torcik z lodówki. Gotową polewę wylewamy na torcik. Teraz pozostaje już tylko schłodzić całość w lodówce. Smacznego!


czekolada



16 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystko co jest z czekoladą, więc ta propozycja sernika na zimno na pewno mi zasmakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik na zimno i jeszcze z czekoladą. Poproszę wielki kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale to smacznie wyglada. Dodaje do ulubionych :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. I te wiśnie - jak dla mnie czekolada i wiśnie to super duet (zarówno jeśli chodzi o walory estetyczne jak i zapachowo-smakowe). Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam ciasta czekoladowe i wszystko co czekoladowe :D napewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń