Pomarańczowa jaglanka

śniadanie na ciepło



 Pomarańczowa jaglanka



Śniadanie na ciepło to u nas standard. Placuszki, omlety, jajka co kto lubi do wyboru do koloru. Do tego raz lub dwa razy w tygodniu kasza na ciepło. Ostatnio króluje u nas kasza jaglana. Bardzo ją lubimy i cenimy nie tylko za pyszny smak ale także za właściwości zdrowotne.

Kasz jaglana należy do bezglutenowych, jest lekkostrawna i ma właściwości antywirusowe. Do tego szeroki pakiet witamin z grupy B oraz duża zawartość białka.

Kasza jaglana jest idealna do dań słodkich. Często wykorzystuję ją jako bazę moich deserów. Ale tym razem będzie podana na śniadanie. Gdy już wiem, ze następnego dnia będę chciała ją [przygotować to wieczorem zalewam ją zimną wodą. Rano odcedzam i w ten sposób przygotowana kasza będzie jeszcze bardziej lekkostrawna.
Jedynym jej minusem może być gorzki smak dlatego przed gotowaniem kaszę jaglaną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.


Przepis na kaszę jaglaną 


Dla mojej trzyosobowej rodzinki zazwyczaj przygotowuję śniadanie z dwóch woreczków kaszy czyli ok 200 gram. Kasza będzie zawdzięczać swój pomarańczowy posmak świeżemu sokowi z pomarańczy. Wystarczy wycisnąć sok z jednego owocu chyba, że chcecie bardziej pomarańczową nutę to użyjcie dwóch.

Składniki:


- 200 gram kaszy jaglanej,
- 2,5 szklanki płynów ( w tym sok wyciśnięty z 1-2 pomarańczy)
- 1 jabłko,
- garść rodzynek,
- garść daktyli,
- garść orzechów włoskich,
- cynamon i kardamon do smaku,


Przygotowanie:


Opłukaną na sicie kaszę jaglaną wrzucam do gotującej się wody. Zmniejszam gaz do minimum a garnek przykrywam pokrywką. W międzyczasie dodaję pozostałe składniki: rodzynki oraz pokrojone na mniejsze kawałki daktyle. Jabłko myję ii obieram ze skórki. Ścieram na tarce o dużych oczkach i dodaję do naszej potrawy. Dolewam sok z pomarańczy i wrzucam przyprawy. Na początek wystarczy po pół łyżeczki. Kasza będzie gotowa po około 15 minutach gotowania- pamiętajcie o mieszaniu jej od czasu do czasu ale nie za często bo zrobi się papka. Pod sam koniec dodaję orzechy. Po upływie wskazanego czasu wyłączam palnik ale kaszę zostawiam jeszcze pod przykryciem około 5 minut. Powinna ona w większości wsiąknąć płyn, w którym się gotowała. Kaszę serwuję na gorąco. Przystrajam ją kawałkami pomarańczy i delikatnie posypuje użytymi wcześniej przyprawami. 


kasza jaglana



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz