Gwiazda makowa

Gwiazda makowa

gwiazda makowa

 

 Gwiazda makowa

 

Gwiazda makowa "chodziła" mi po głowie już od dawna. Wygląda bardzo efektownie, jest smaczna i mimo, iż wygląda na skomplikowany wypiek łatwo ją wykonać samemu w domu.
 
Domowa masa makowa już od dawna czekała w zamrażalniku na ponowne wykorzystanie i się doczekała:)
 
Z podanych proporcji na ciasto trochę go zostanie...ja zawsze robię kilka rogalików drożdżowych z domowym dżemem dla córeczki, która jest zbyt mała na rozszerzenie diety o mak- a w jej przypadku nie skończyłoby się na jednym kawałku:) 
 
 

Przepis na gwiazdę makową 

 

Moja gwiazda makowa powstała z mąki orkiszowej- możecie ją spokojnie podmienić na pszenną.

 

 Składniki:

 

- 600 gram mąki orkiszowej,
- 200 ml mleka,
- 60 gram świeżych drożdży,
- 80 gram cukru trzcinowego,
- 50 gram masła,
- 4 żółtka,
- 0,5 łyżeczki soli,
 
Dodatkowo:
- masa makowa (ok. 400 gram lub więcej ) 
 

Przygotowanie:

 

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Mąkę przesiewamy do miski. Robimy wgłębienie, do którego wsypujemy pokruszone drożdże oraz łyżkę cukru, wlewamy letnie mleko i delikatnie mieszamy tak by drożdże rozpuściły się w mleku. Przykrywamy miskę bawełnianą ściereczką i odkładamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

 

W kolejnym kroku dodajemy resztę cukru, żółtka, roztopione masło oraz sól. Wyrabiamy ciasto za pomocą robota lub ręcznie tak by stanowiło zwartą kulę, która swobodnie odchodzi od ręki czy końcówki robota. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut. 

 

Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski i dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich chwilę wyrabiamy a następnie rozwałkowujemy. Wycinamy kształt koła- za formę może posłużyć spód tortownicy lub duży talerz.

 

ciasto drożdżowe


Zaczynamy składanie gwiazdy. Na pierwsze ciasto nakładamy połowę masy makowej, przykrywamy drugim ciastem i zlepiamy boki.

 
masa makowa

Na to wykładamy resztę masy makowej i przykrywamy ostatnim ciastem. 

 

drożdżówka z makiem

 

Nacinamy ciasto na 4 równe części.

 

ciasto drożdżowe

 

A następnie każdą ćwiartkę dzielimy na kolejne 4 kawałki i tym sposobem otrzymujemy ich 16.

 

makowiec

 

Teraz w końcu zacznie powstawać coś na kształt gwiazdy. Każdy z tych 16 kawałków skręcamy. Jeden kawałek w prawą stronę a drugi w lewą. Końce sklejamy ze sobą by się nie rozchodziły. 

 

gwiazda makowa

 

Gwiazdę makową smarujemy białkiem, ja posypałam ją dodatkowo płatkami migdałowymi. 

 
ciasto świąteczne

 

Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni ( góra- dół). Już po 20 minutach kontrolujcie stopień zrumienienia bo u mnie trwało to ciut za długo. Smacznego!

 

 

Omlet szarlotkowy

Omlet szarlotkowy

omlet szarlotkowy



 Omlet szarlotkowy

 

 

Gdyby to synek ustalał nasze menu to codziennie na śniadanie byłby omlet:) Reszta rodzinki pewnie też nie miałaby nic przeciwko tym bardziej, że w naszym żywieniu dominują jajka a omleta można wykonać na różne sposoby. Gdy najdzie nas ochota na słodkie śniadanie to proponuję najbliższym omleta z owocami a gdy ma być na wytrawnie to zajadamy się omletem ze szpinakiem lub z ciecierzycą
 
Mamy swoje sprawdzone przepisy na omleta na śniadanie. Gdy mąż je serwuje zawsze może podglądnąć przepis na blogu i już nie błądzi w gąszczu innych receptur. 
 
Dzisiaj do grona słodkich omletów dołączy omlet szarlotkowy- puszysty i  nadziany kawałkami jabłka- mocno cynamonowy i w wersji dla alergików. U mnie w połączeniu z mąką owsianą, mlekiem roślinnym i olejem kokosowym. Omlet można dosłodzić syropem daktylowym czy miodem, jak nie macie tych składników w domu dodajcie łyżkę rodzynek lub 2-3 daktyle pokrojone na mniejsze kawałki. Będzie pysznie zobaczcie sami!


Przepis na omlet szarlotkowy

 

Omlet powstaje bardzo szybko. Nie potrzebujecie nawet miksera by stworzyć to pyszne śniadanie. Z podanych składników otrzymacie jednego, dużego omleta. U nas powstają obowiązkowo 4 takie porcje:) Taki omlet to idealna propozycja dla dziecka na drugie śniadanie do szkoły a i mąż obdarowany nim do pracy będzie bardzo zadowolony:)
 

Składniki:

 

- 1 jajko,

- 4 łyżki mąki,

- 4 łyżki mleka roślinnego,

- 1 jabłko,

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 1 łyżeczka cynamonu,

- 1 łyżeczka słodzidła ( syrop daktylowy lub miód )

-  2 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia,

 

Przygotowanie:

 

Zaczynamy od wyparzenia jajka i przygotowania jabłka. Umyte i obrane kroimy w kostkę. Do miski wkładamy wszystkie składniki oprócz oleju. Masę na omleta mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię z roztopionym olejem. Przykrywamy pokrywką i smażymy z obu stron aż się zrumieni- najpierw 4-5 minut z jednej strony a po przewróceniu na drugą stronę max 3 minuty. Smacznego!

 
omlet z cynamonem