Domowa masa makowa
grudnia 22, 2022
0
domowa masa makowa
,
gotowanie
,
jak zrobić masę makową
,
kuchnia mamy
,
mak na święta
,
makowiec
,
masa makowa
,
masa makowa składniki
,
przepis
,
suchy mielony mak
Domowa masa makowa
Mam słabość do makowca...zwłaszcza w okresie bożonarodzeniowym. Co roku przygotowuję makowca japońskiego ale w ciągu roku też mam ochotę na coś makowego.
Nie pogardzę domową drożdżówką z makiem oblaną lukrem:) To co zazwyczaj mnie powstrzymuje przed ich zrobieniem to brak masy makowej. Nie zdecyduję się na tą sklepowa bo nie ufam produktom w puszkach nafaszerowanych zbędnymi dodatkami. Ale chyba znalazłam rozwiązanie tego problemu!
Teraz sama przygotowuję domową masę makową- zazwyczaj robię ją w większej ilości, dzielę na porcje i mrożę. Tym sposobem gdy najdzie mnie ochota na makowy przysmak nie muszę już sobie i swojej rodzinie odmawiać tej przyjemności.
Przepis na domową masę makową
Jednorazowo przerobiłam 300 gram maku niebieskiego. W sumie miałam go 400 gram ale 100 zostawiłam sobie jako dodatek do bułek, domowego chleba czy naleśników. Jeżeli zdecydujecie się przygotować masę makową w innej ilości to wystarczy tylko proporcjonalnie obliczyć sobie ilość pozostałych składników. Z moich 300 gram suchego maku końcowo otrzymałam około 850 gram gotowej masy makowej.
Składniki:
- 300 gram maku niebieskiego,
- 150 ml miodu,
- 75 gram masła,
- 70 gram rodzynek,
- 50 gram orzechów włoskich lub nerkowca,
- 50-100 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej ( u mnie domowa)
Przygotowanie:
Opłukany na sicie mak przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około 40 minut. Wody powinno być nieco ponad poziom maku. Ugotowany mak odcedzamy na sitku i pozostawiamy do wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy bakalie: rodzynki i orzechy kroimy na drobne kawałki. Jeżeli nie macie rodzynek można zastąpić je żurawiną, daktylami lub innymi ulubionymi bakaliami.
Wystudzony mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa używając najdrobniejszego sitka.
W garnku podgrzewamy masło oraz miód, gdy masło się roztopi wsypujemy do garnka bakalie i całość podgrzewamy jeszcze kilka minut. Teraz pora na dodanie maku oraz skórki pomarańczowej. Całość dokładnie mieszamy i gotowe. Powstała uniwersalna masa makowa nadaje się do makowca, drożdżówek, na kutię czy też do samodzielnego zajadania. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz