Omlet ze szpinakiem

omlet ze szpinakiem

 Omlet ze szpinakiem


Jajka to nasz częsty wybór śniadaniowy. Serwuję je rodzince na wiele sposobów, zaczynając od jajecznicy i jajka sadzonego a kończąc na frittacie, szakszuce czy też omlecie. W tym ostatnim przypadku wybieramy omlet na słodko lub wytrawnie- zależy na co aktualnie mamy ochotę. Synek w 90% wybiera słodką wersję tego dania ale na szczęście czasem skusi się także na odmianę w tym zakresie. 


Ostatnio moim hitem jest omlet ze szpinakiem i pomidorami. Uwielbiam jego smak. Jajka świetnie komponują się ze szpinakiem. Do tego soczyste pomidorki, ser feta i mamy pyszny, zrównoważony posiłek. Samo zdrowie na talerzu. 

Przepis na omlet ze szpinakiem


Z podanych proporcji otrzymacie dużego omleta, którym najedzą się dwie osoby. Możecie użyć zarówno świeżego jak i zamrożonego szpinaku. Mrożony szpinak należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody.

Składniki:


- 4 jajka,
- szpinak- 2 garście lub 200gram mrożonego,
- 1 duży pomidor lub kilka koktajlowych,
- ser feta,
- 50 ml mleka lub śmietanki 30%,
- 1 ząbek czosnku,
- przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku,
- masło klarowane do smażenia,


Przygotowanie:


W misce rozbijamy jajka, roztrzepujemy je widelcem lub rózgą. Następnie dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, mleko lub śmietankę oraz przyprawy. Tak powstałą masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem klarowanym. Na wierzchu omleta układamy pokrojonego w kostkę pomidora lub połówki pomidorków koktajlowych. Całość posypujemy pokrojoną w kostkę fetą- ilość wedle uznania. Nam wystarcza około 50 gram. Patelnie przykrywamy pokrywką. Omleta smażymy na małym ogniu do całkowitego ścięcia się masy. Zwykle trwa to około 20 minut. Smacznego!

szpinak na śniadanie


1 komentarz:

  1. Z przyjemnością skuszę się na jakąś omletową wersję, dziękuję za polecenie tej ze szpinakiem.

    OdpowiedzUsuń