Brownie z fasoli

brownie

 

Brownie z fasoli

 

Na słowo "brownie" chyba większości z nas cieknie ślinka. Bo brownie to coś słodkiego, coś pysznego i mocno czekoladowego. Kto by się mu oparł?!

 

Może części z Was brownie kojarzyć się z kalorycznym deserem ale dzisiaj obalamy mity. Chcę pokazać Wam, że deser może być smaczny i zdrowy. Moje brownie powstanie na bazie fasoli, która nada kremową strukturę i lekkość. 

 

Gotowi na kawałek pożywnego ciacha z warzywnym środkiem? Na bazie mleka roślinnego i oleju kokosowego. Ja jestem na tak i bez obaw podam takie ciasto najmłodszym. Zaczynamy!



Przepis na brownie z fasoli

 

 

Z podanych proporcji otrzymacie ciasto do upieczenia w małej formie lub keksówce.


Składniki: 

 

- 1 puszka fasoli ok. 240 gram,

- 1 banan,

- 2 jajka,

- 50 gram cukru trzcinowego (lub kilka namoczonych daktyli),

- 50 ml oleju kokosowego,

- 50 ml mleka roślinnego,

- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,

- 2 łyżki kakao,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

 

Przygotowanie:

 

Zaczynamy od przygotowania składników: fasolę odcedzamy z zalewy, banana myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Olej kokosowy podgrzewamy by stał się płynny. 

Fasolę, banana i olej blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy jajka i dalej blendujemy. Teraz pora na cukier i proszek do pieczenia. Całość mieszamy.

Na koniec dodajemy mleko, kakao oraz pokrojoną na małe kawałeczki  czekoladę. 

Pieczemy przez 25-30 minut w temp 175 stopni do tzw suchego patyczka. 

Studzimy nasze brownie z fasoli przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Uważajcie przy wyciąganiu ciasta z foremki bo jest delikatne. Gdy jakimś cudem zostanie nam choć kawałek brownie to przechowuję go w lodówce. Smacznego!

 

ciasto czekoladowe


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz