Langosz - drożdżowy placek z ziemniakami
grudnia 05, 2023
0
domowy obiad
,
drożdżowe
,
gotowanie
,
kuchnia mamy
,
langosz
,
placek węgierski
,
przepis
Langosz - drożdżowy placek z ziemniakami
Może to nie ten węgierski oryginalny langosz ale smakuje wybornie i jest wart polecenia. Dla fanów drożdżowych specjałów i ziemniaków będzie w sam raz.
"Langosz" to danie, które możecie podać na wiele sposobów i tak naprawdę użyte dodatki nadają mu zupełnie innego smaku. Ja wybrałam wersję na słono z sosem czosnkowym i parmezanem a do tego sałatka z pomidorów i czerwonej cebuli, synek chciał obiad na słodko więc na langoszu wylądował domowy dżem. Wszyscy się zajadali i było naprawdę smacznie.
Przepis na langosza
Z podanych proporcji otrzymacie około 8 średnich placków. Najlepiej smakują na ciepło- zaraz po usmażeniu. W przepisie używam mleka roślinnego, możecie zastąpić go zwykłym mlekiem lub wodą.
Składniki:
- 500 gram mąki,
- 200 gram ugotowanych ziemniaków,
- 50 gram drożdży,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 350 ml mleka ( u mnie roślinne)
- olej lub oliwa do smażenia oraz 2 łyżki oleju do ciasta,
- ulubione dodatki na wierzch: majonez, sos czosnkowy, ketchup, śmietana, starty ser i co tylko zechcecie,
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i pozostawiamy do wystygnięcia. Nadadzą się też ziemniaki z poprzedniego dnia.
Przygotowujemy rozczyn: podgrzewamy 150 ml mleka lub wody. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Dodajemy 3 łyżki mąki i całość mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut.
W misce łączymy ze sobą przesianą mąkę, ziemniaki, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Dodajemy 2 łyżki oleju oraz resztę mleka/ wody i całość wyrabiamy aż powstanie sprężyste ciasto, które ładnie odchodzi od rąk. Jeżeli jest zbyt klejące trzeba dodać więcej mąki. Gotowe ciasto odkładamy w misce do ponownego wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczkę i czekamy około godzinę.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku i formujemy placki o grubości ok. 1 cm. Tak uformowane placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu- tłuszcz powinien przykrywać dno patelni. Gdy placki się zrumienią przewracamy je na drugą stronę. Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Gotowe langosze podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz