Rolada ze szpinakiem

Rolada ze szpinakiem



pokrojona rolada szpinakowa



Roladka szpinakowa to kolejna propozycja na przystawkę po carpaccio z buraków. Szybka i łatwa w przygotowaniu. Ładnie się prezentuje i dobrze smakuje. Bardzo lubimy potrawy ze szpinakiem, nawet mój dwuletni synek zajada się nim z apetytem.
Co do roladki szpinakowej to nosiłam się z zamiarem jej wykonania już od jakiegoś czasu. Jest to bardzo popularna przystawka na różnych organizowanych imprezach: weselach, chrztach itp. W końcu nadszedł "ten" czas i sama mogłam ją wykonać. Co do nadzienia -kremowy serek to podstawa. Ja użyłam jeszcze wędzonego łososia i suszone pomidory. Myślę,że można tu poeksperymentować i zrobić nadzienie zgodne ze swoimi smakami. Zachęcam do spróbowania i potwierdzam, że łosoś ze szpinakiem to zgrana para:)

Jak wykonać roladę ze szpinakiem?


Składniki:

opakowanie szpinaku mrożonego, 
3 jajka,
3 ząbki czosnku,
100 gram serka śmietankowego,
100 gram wędzonego łososia,
5-6 suszonych pomidorów,
oliwa z oliwek,
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Szpinak smażymy na rozgrzanej oliwie, aż do momentu odparowania wody. Dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawiamy do smaku. Gdy szpinak ostygnie przygotowujemy masę na roladę. Ubijamy na sztywno 3 białka z dodatkiem szczypty soli. Żółtka łączymy ze szpinakiem. Dodajemy pianę i całość delikatnie mieszamy. Tak powstałą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gotowe ciasto wyjmujemy z foremki i jeszcze ciepłe smarujemy serkiem a następnie wykładamy pozostałe składniki. Na jedną połowę łososia a na resztę pokrojone i odsączone suszone pomidory. Roladę zwijamy ciasno i owijamy ściereczką. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Gotową roladę kroimy w plastry. Smacznego!
rolada szpinakowa krok po kroku


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz