Carpaccio z buraków

Carpaccio z buraków

pieczone buraki z serem

Karnawał czas zacząć! Nieodłącznym elementem spotkań jest pyszne jedzenie. Jeszcze lepiej jakby było zdrowe i pełnowartościowe. Dzisiaj pomysł na buraki. To bardzo wdzięczne warzywo ale zazwyczaj robimy z niego zupę lub sałatkę do obiadu a burak sam w sobie jest świetnym dodatkiem do serów i wędlin. Cała nasza rodzina łącznie z dwuletnim synkiem zajada się pieczonymi burakami gdy już nie ma sezonu na pomidory.  Moją propozycją na przystawkę jest carpaccio z buraków. To proste ale eleganckie danie. Zdrowe, lekkie i kolorowe:) Idealne zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. 

Zanim carpaccio....pieczemy buraki

Pierwszym zadaniem przygotowując dania typu carpaccio jest upieczenie buraków. Buraki ze skórką myjemy pod bieżącą wodą, owijamy folią aluminiową i pieczemy około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jednorazowo piekę ok. kilogram buraków. inne moje dania z buraka to koktajl, sok świeżo wyciskany, warzywny dodatek do kanapek lub zdrowa przekąska między posiłkami.


Jak przygotować carpaccio z buraków?


Składniki:

1/2 kg upieczonych buraków,
ok. 100 gram sera feta,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki orzechów włoskich,
garść rukoli,

Przygotowanie:

Upieczone i wystudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Układamy na półmisku , następnie na środku kładziemy rukolę i kawałeczki sera feta. Całość polewamy oliwą i posypujemy orzechami. Ot cała filozofia i pyszne danie gotowe. Smacznego!

danie z serem feta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz