Carpaccio z buraków


carpaccio


Carpaccio z buraków



Karnawał czas zacząć! Nieodłącznym elementem spotkań jest pyszne jedzenie. Jeszcze lepiej jakby było zdrowe i pełnowartościowe. Dzisiaj pomysł na buraki. To bardzo wdzięczne warzywo ale zazwyczaj robimy z niego zupę lub sałatkę do obiadu a burak sam w sobie jest świetnym dodatkiem do serów i wędlin. Cała nasza rodzina łącznie z dwuletnim synkiem zajada się pieczonymi burakami gdy już nie ma sezonu na pomidory.  Moją propozycją na przystawkę jest carpaccio z buraków. To proste ale eleganckie danie. Zdrowe, lekkie i kolorowe:) Idealne zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. 



Jak przygotować carpaccio z buraków?



Pierwszym zadaniem przygotowując dania typu carpaccio jest upieczenie buraków. Buraki ze skórką myjemy pod bieżącą wodą, owijamy folią aluminiową i pieczemy około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Buraki można także ugotować w skórce. Jednorazowo przygotowuję ok. kilogram buraków. Inne moje dania z buraka to koktajl,  warzywny dodatek do kanapek lub zdrowa przekąska między posiłkami.

Składniki:


- 1/2 kg  buraków,
- ok. 100 gram sera feta,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki ziaren słonecznika,
- garść rukoli,
- pieprz i sól do smaku,

Przygotowanie:


Upieczone lub ugotowane wcześniej buraki obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Następnie przygotowujemy marynatę. W misce łączymy ze sobą oliwę, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odrobinę soli do smaku. Buraki mieszamy z marynatą i pozostawiamy pod przykryciem na całą noc w lodówce. 

Następnego dnia można przejść do przygotowania carpaccio. Na talerz wykładamy rukolę a na nią układamy plastry zamarynowanych buraków. Całość polewamy powstałym sosem. Całość posypujemy kawałeczkami sera feta i podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. Smacznego!

burak czerwony











13 komentarzy:

  1. Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam carpaccio z buraków. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy wręcz to połączenie smaków <3

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest pyszne, uwielbiam pieczone buraki w połączeniu z rukolą :) Chętnie zrobię bez sera. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też już mocno ograniczam ser! Myślę, że bez niego też będzie smacznie. Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. Ja akurat za burakami nie przepadam, ale mojemu mężowi na pewno by posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobię ! Uwielbiam takie dania i sądzę, że oprócz syna wszyscy się zachwycą :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może i synek się skusi. U nas jest zasada, że próbujemy nowych dań i jak nie smakuje to już tego synek nie je ale przynajmniej spróbuje . Zawsze jakiś procent ( chociaż niewielki) z nowych dań zostanie zaakceptowany. Pozdrawiam

      Usuń
  6. ostatnio jestem zakochana w burakach, także każda potrawa z tym warzywem jest mile widziana :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super...powinno Wam posmakować. My uwielbiamy:)

      Usuń
  7. Uwielbiam buraki, bardzo polecam spróbować kiedyś carpaccio z kiszonych buraków. Tak samo tylko ukiszone buraki zetrzeć na szatkownicy do kapusty, daje piękne cieniutkie krążki. Reszta podobnie, ser oliwa, przyprawy, i jak ktoś lubi włoskie orzechy. Palce lizać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to po takiej rekomendacji muszę spróbować . Uwielbiam buraki więc będzie pysznie. Pozdrawiam:)

      Usuń