Rolada ze szpinakiem


roladka szpinakowa



Rolada szpinakowa z łososiem



Roladka szpinakowa to kolejna propozycja na przystawkę po carpaccio z buraków. Szybka i łatwa w przygotowaniu. Idealna na przyjęcie gości.
Ładnie się prezentuje i dobrze smakuje.

Bardzo lubimy potrawy ze szpinakiem, nawet mój dwuletni synek zajada się nim z apetytem.

Co do roladki szpinakowej to nosiłam się z zamiarem jej wykonania już od jakiegoś czasu. Jest to bardzo popularna przystawka na różnych organizowanych imprezach: weselach, chrztach itp. W końcu nadszedł "ten" czas i sama mogłam ją wykonać. 

Co do nadzienia -kremowy serek to podstawa- u nas kozi z racji alergii. Jako nadzienie użyłam gotowane buraki i tak powstała wersja wegetariańska tego dania. Ale można tu poeksperymentować i zrobić nadzienie zgodne ze swoimi smakami- łosoś, suszone pomidory lub dobra szynka i też będzie pysznie. 

Zachęcam do spróbowania!


Jak wykonać roladę ze szpinakiem?



Składniki:


- opakowanie szpinaku mrożonego, 
- 3 jajka,
- 3 ząbki czosnku,
- 100 gram serka śmietankowego,
- 2-3 gotowane buraki,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:


Szpinak smażymy na rozgrzanej oliwie, aż do momentu odparowania wody. Dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawiamy do smaku. 

rolada z serem



Gdy szpinak ostygnie przygotowujemy masę na roladę. Ubijamy na sztywno 3 białka z dodatkiem szczypty soli. Żółtka łączymy ze szpinakiem. Dodajemy pianę i całość delikatnie mieszamy. Tak powstałą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

pomysł na przystawkę




Gotowe ciasto wyjmujemy z foremki i jeszcze ciepłe smarujemy serkiem a następnie wykładamy pokrojone na paski buraki. Roladę zwijamy ciasno i owijamy ściereczką. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Gotową roladę kroimy w plastry. Smacznego!


serek kozi




10 komentarzy:

  1. Moja Ciocia robi takie pyszności - Uwielbiam to połączenie ! Polecam, więc z czystym sumieniem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jestem fanką łososia, ale suszone pomidory i szpinak <3 mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wystarczy zamienić łososia na coś innego np szynkę parmeńską:)

      Usuń
  3. Wygląda apetycznie. Zrezygnuję z suszonych pomidorów, ale to już moje osobiste preferencje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jako dziecko nie cierpiałam szpinaku, a teraz go uwielbiam.
    Łososia też lubię,ale musi być wyłącznie z Alaski.
    Przepis wypróbuję, bo lubię takie połączenie smaków, a rolada wygląda pysznie.
    Pozdrawiam-)
    Irena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do wypróbowania przepisu-z łososiem z Alaski to będzie przebój:)

      Usuń
  5. Rolada ze szpinakiem pojawia się na praktycznie każdym naszym świątecznym stole. Czy to Boże Narodzienie, czy Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A można sobie zrobić święta nawet w tygodniu i przygotować taką roladę na kolację:)

      Usuń