Ciasteczka gryczane

ciastka bez glutenu


Ciasteczka gryczane- bezglutenowe łakocie!


Muszę się przyznać, że uwielbiam desery. To już stało się naszym rytuałem- gdy jesteśmy wszyscy w domu koło 10 przychodzi pora na kawę i ciacho. To nasz wspólna chwila przyjemności. Jednak chcąc wpoić dziecku zdrowe nawyki żywieniowe to deser musi być zdrowy ale i smaczny. Zdaję sobie sprawę, że nie zawsze będę miała wpływ na to co będzie jadł mój syn ale w naszym domu panują zasady by jeść pysznie i zdrowo. tak naprawdę "zdrowe" rzeczy są bardzo smaczne, dopiero w daniach powstałych z dobrych jakościowo produktów, nieprzetworzonych i z dobrego źródła czuć prawdziwy smak i aromat. Takie posiłki są pożywne o dostarczają tego czego nasz organizm najbardziej potrzebuje. Zdrowo nie znaczy nudnie i bez smaku- to pełnia smaków, kolorów i aromatów. Opcji jest tak wiele, że z trudnością nadążam z produkcją a o opisaniu tych dan nie wspomnę. Ciasteczka, które proponuję są lekkie i puszyste, o korzennym aromacie i orzechowym posmaku. Idealne do kawy, herbaty, na drugie śniadanie, na spacer do parku i gdzie tylko chcecie. Łatwo je przechowywać, nie kruszą się a świeżość utrzymują nawet tydzień czasu w szczelnie zamkniętym pudełku.


Jak przygotować ciastka bez glutenu i bez laktozy?


Bardzo prosto i szybko przygotujecie zdrowe ciasteczka a Wasz dom wypełni się pięknym aromatem. Gdy moje ciasteczka wystygną przekładam je do pudełka i przechowuję z daleka od małych rączek - dzięki czemu mamy zapas na cały tydzień!

Składniki:

- 3 małe, dojrzałe banany,
- 100 gram oleju kokosowego,
- 1 szklanka mąki gryczanej,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego,
- szczypta dobrej soli np. kłodawskiej,
- 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu,
- garść orzechów włoskich,
* Opcjonalnie można dodać kilka suszonych daktyli, sprawią one , że ciasteczka będą słodsze


Przygotowanie:

W jednej misce łączymy ze sobą składniki suche: mąkę, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, kardamon. Dodajemy płynny olej i miód. Całość razem delikatnie mieszamy- można zrobić to ręką lub drewnianą łyżką. Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki banany rozgniatamy widelcem w drugiej misce i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy razem, aż do połączenia składników i powstania miękkiego ciasta. Na koniec dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki orzechy. Jeszcze raz mieszamy i wykładamy łyżką małe porcje ciasta formułując ciasteczka.  Bezglutenowe ciasteczka gryczane pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone i wystudzone ciasteczka zjadamy z apetytem- na zdrowie!

zdrowe ciasteczka



17 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasteczka korzenne są pyszne :) a ten dodatek miodu..mmm:) Twoje wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jej! Kocham ciasteczka gryczane :) A te wyglądają pysznie. Tylko zrobię bez miodu, dobrego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu:)

      Usuń
  3. Ważne,że smaczne :-) Mogą być i gryczane :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo mamoooo! Ciasteczka! Juz zrobilam scrn przepisu. Bede robic. Tez jestem lakociowym lasuchem 🙂

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne i na mące gryczanej! Wyrzucę tylko miód i olej kokosowy i mogę robić!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wyglądają szałowo, ale po skladnikach widać, że są mega smaczne. Wystarczy jakaś polewa z gorzkiej czekolady i już będzie efekt WOW.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja chciałam uzyskać taki naturalny efekt! Ale z polewą też będą pyszne:)

      Usuń
  7. Waw, świetny pomysł na ciasteczka. dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  8. Gryczanych ciasteczek chyba nigdy nie jadłam, ale czuję się zachęcona do ich spróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię takie przepisy, niby nic, a cała rodzina zajada ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis, uwielbiam takie zdrowe smakołyki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super przepis na zdrową przekąskę, takie lubię! :)

    OdpowiedzUsuń