Zdrowe gofry

zdrowe gofry


Gofry jaglane- pomysł na zdrowe i bezglutenowe śniadanie


Uwielbiamy gofry! Na słono, na słodko- puszyste i chrupiące. Aż mi ślinka cieknie. Często przygotowuję je na śniadanie dla mojej rodzinki. Za każdym razem są inne za sprawą dodatków. Często jemy je z domowymi dżemami i kolorowymi owocami. Do tego zdrowe syropy, starta gorzka czekolada lub miód. Tak naprawdę smakują nam w każdym wydaniu. 
Proponowany przeze mnie przepis jest na bazie kaszy jaglanej- dzięki której gofry są lżejsze i delikatniejsze. Pamiętam jak ciasto lepiło się do starej gofrownicy a od kiedy kupiliśmy nową gofry mają piękny kształt i idealnie odchodzą z foremek. To ważne by podczas gotowania czy pieczenia nie mieć pod górkę bo ma to być piękna przygoda w krainę smaków i aromatów. Nie wiem jak Wy ale ja już chce je jeść więc weźmy się w końcu za przepis:)


Dlaczego moje gofry są zdrowe?


Po pierwsze są bezglutenowe- zazwyczaj dodaję do nich mąkę gryczaną lub łączę ją pół na pół z ryżową. Ciasto na gofry powstaje z dodatkiem kaszy jaglanej, która jest cennym źródłem witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Do przygotowania moich gofrów nie używam mleka krowiego tylko roślinnego przygotowanego w domu. Do tego jajka z dobrego źródła i możemy być pewni, że zaserwujemy sobie wartościowy posiłek.


Jak przygotować gofry z kaszy jaglanej?


Składniki:

- 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej,
- 5 łyżek mąki gryczanej,
- 1 żółtko,
- 1 białko,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- 1/2 szklanki mleka roślinnego,

Przygotowanie:

Gotujemy kaszę jaglaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pamiętajcie by ją dobrze wypłukać na sitku zanim wrzucicie  ją do gotującej się wody. Pozwoli to pozbyć się jej gorzkiego smaku. Ja zazwyczaj gotuję kaszę wieczorem a rano robię gofry. Ubijamy białko ze szczyptą soli w jednej misce a w drugiej łączymy pozostałe suche składniki: kaszę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Do ubitego białka dodajemy żółtko i miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą suche składniki oraz mleko i całość delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy jeszcze płynny olej kokosowy, mieszamy i gotowe. 
Wykładamy po dwie łyżki ciasta na gofr i pieczemy około 3-4 minuty. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

dezal gofrownica


16 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis, lubię gofry, ale bezglutenowych jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie i zapewne takie są w smaku, aż chce się je przygotować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Off top- a gofrownicę masz skąd? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie spróbuje, choć moje dzieci jak czują coś "zdrowego" od razu mówią nie nawet jak nie spróbują.

    OdpowiedzUsuń
  5. Też jestem ogromną fanką gofrów, dlatego przepis na pewno wykorzystam! Wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bezglutenowych gofrów nigdy noe jadłam, ale jesli są tak pyszne jak glutenowe to czemu nie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie są o niebo lepsze:0 Spróbuj koniecznie!

      Usuń
  7. Gofery z dżemorem to jednak muszą być niezdrowe i okryte nimbem owocu zakazanego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam ogromną ochotę na gofry, a że czasu ostatnio dużo, to na pewno w najbliższym czasie je zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacja, zawsze kupuję kaszę jaglaną, a potem nie mam na nią pomysłu! Goferki, nadchodzę! :)

    OdpowiedzUsuń