Kulki jaglane

sweets


Fit słodycze- kulki jaglane


Muszę się przyznać, że lubię desery ...ale takie zdrowe i najlepiej robione własnoręcznie. Lubię je robić, jeść i serwować najbliższym. Czasem jeszcze nie skończy się jeden a już myślę o drugim. Ale to dobre uzależnienie ....uzależnienie od dobrego i jakościowego produktu, który bez obaw podaję dziecku i najbliższym. Czasami jednak brakuje mi czasu więc w takich sytuacjach robię coś szybkiego i prostego. Jednym z takich łakoci są jaglane kulki mocy. Już sama nazwa zdradza, że są jaglane i dają moc bo są zdrowe i pożywne dzięki takim składnikom jak orzechy, kakao i miód. Samo zdrowie podane w formie kulki:) A do tego bez glutenu i bez laktozy- same plusy i zero wyrzutów sumienia z powodu jednej kulki więcej:)


Jak zrobić bezglutenowy deser z kaszy jaglanej?


Bardzo szybko i prosto. To kombinacja zaledwie kilku składników odpowiednio ze sobą połączonych i uformowanych w kulkę. Gotowy deser wymaga jeszcze schłodzenia w lodówce ale nie jest to konieczne! Schłodzenie pozwala zachować okrągłą formę ale tu tak naprawdę liczy się smak i skład:) Chociaż ja zawsze staram się dbać o to by przygotowywane przeze mnie potrawy przyciągały także wyglądem.

Składniki:

- 1,5 szklanki mleka kokosowego
- 3/4 szklanki płatków jaglanych,
- 3 łyżki płatków owsianych bezglutenowych,
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych,
- 1 łyżka kakao,
- garść rozdrobnionych migdałów,
- garść rozdrobnionych orzechów,
- 2 łyżki miodu,
- płatki migdałowe do dekoracji,

Przygotowanie:

Szklankę mleka kokosowego podgrzewamy, dodajemy płatki jaglane i gotujemy całość kilka minut na małym ogniu. Powinna powstać gęsta papka. Pozostałe mleko mieszamy z łyżką kakao i dodajemy do naszej jaglanej papki. Wszystko należy razem przemieszać tak aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Odstawimy z gazu dodajemy pozostałe składniki: płatki owsiane, połowę szklanki wiórków kokosowych,orzechy i migdały. Mieszamy wszystko razem  i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy masa nieco przestygnie dodajemy miód, jeszcze raz wszystko mieszamy i formujemy kulki. Obtaczamy je w pozostałym kokosie oraz w płatkach migdałowych. Gotowe kulki wkładamy do lodówki do schłodzenia. Im dłużej będą schładzane tym będą twardsze. Zjadajcie je w krótkim czasie po wyjęciu z lodówki gdyż w cieple mogą stracić swój kształt:) Smacznego!


bez glutenu i bez laktozy

9 komentarzy:

  1. Takie kuleczki są przepyszne :) Robimy też często z kaszy gryczanej, komosy czy ryżu jak nam zostanie z obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł na wykorzystanie jedzenie. Brawo za #zerowaste :)

      Usuń
  2. Mam bardzo sceptyczne podejście do "fit słodyczy" bo albo fit albo słodycz, ale te fajnie sie zapowiadają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodycze też mogą być fit....wystarczy zwracać uwagę na składniki i ich jakoś, bez wzmacniaczy smaku, stabilizatorów, konserwantów. Słodycze mogą być zdrowe i wcale nie trzeba ich tak "strasznie" ograniczać:) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Zabieram się i zabieram do zrobienia kulek jaglanych. Spróbuję je zrobić z Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie fit nie może być słodyczą...i do tego dobrą. To raczej coś jak przekąska...
    Jadłam kiedyś 'sernik jaglany' bez grama słodzika jakiegokolwiek, z mega gorzką czekoladą - okropny smak. I do tego międliło się w ustach.
    Wolę słodycze z dobrymi składnikami, bez chemii i z ograniczoną ilością cukru. Też są zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie zdrowe przekąski. Może kiedyś zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. NIgdy nie probowalam, sama nie wiem, ale moze sprobuje, biorac pod uwage pozytywne opinie o kulkach jaglanych...? Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń