Sałatka z selera naciowego







szybka sałatka


Sałatka z selera naciowego na dwa sposoby


Bardzo lubię to warzywo za jego chrupkość, orzeźwiający smak i łatwość w przygotowaniu z niego pożywnej sałatki. Seler naciowy idealnie sprawdzi się także jako składnik koktajlu bądź też jedzony w formie słupków z jakimś ciekawym dipem. Ale dzisiaj skupimy się na sałatce z selerem naciowym. Mam dla Was dwie propozycje. Obydwie bardzo szybkie i banalne w przygotowaniu a jakże smaczne i pożywne. Gdy zaskoczą Was goście Wy zaskoczcie ich pyszną i zdrową sałatką. Sałatki można jeść same lub też z dodatkiem dobrych wędlin i serów. Ja sama piekę mięso a następnie kroję je na plasterki. Natomiast sery kupuje u zaprzyjaźnionego gospodarza, który sam je wytwarza. Takim przysmakom ciężko się oprzeć:)


Przepis na sałatki z selera naciowego


Obie wersje sałatek to zaledwie trzy składniki i sos. Wykonacie ją szybko i równie szybko zjecie bo ciężko się im oprzeć. Ja użyłam domowego majonezu i jogurtu. Z otrzymanych proporcji otrzymacie miskę sałatki- w sam raz dla dwóch, trzech osób. Sałatki przygotowuję 1-2 h przed przyjściem gości by smaki się ze sobą połączyły i w konsekwencji sałatka była bardzo wyrazista i aromatyczna.

Wersja I
seler naciowy

Składniki:


- 200 gram selera naciowego,
- 1 jabłko,
- 50 gram ziaren słonecznika,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu,
- sól i pieprz do smaku,

Przygotowanie:


Seler dokładnie myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Jabłko obieramy i kroimy w krótkie słupki. Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni. Prażymy 2-3 minuty, często mieszając by ziarna się nie spaliły. Łączymy ze sobą przygotowane składniki a następnie dodajemy sos powstały z wymieszania majonezu, jogurtu i przypraw. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę przechowujemy w lodówce i gotowe!


Wersja II
sałatka z selera naciowego

Składniki:


- 200 gram selera naciowego,
- mały słoik suszonych pomidorów,
- 50 gram pestek dyni,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,

Przygotowanie:


Seler dokładnie myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Ziarna dyni podprażamy na suchej patelni. Prażymy 2-3 minuty, często mieszając by ziarna się nie spaliły. Łączymy ze sobą wszystkie składniki a następnie polewamy je oliwą. Jeżeli chcecie możecie zamiast oliwy wykorzystać olej z pomidorów suszonych. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Spoko przepisy na smaczne sałatki. Na pewno zdrowiej byłoby nie podprażać ziaren, ale wtedy byłoby mniej smacznie. Coś za coś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Druga wersja do mnie bardziej "gada", choć ja bym dodał balsamico
    Dziwio mnie też całkowity brak soli i pieprzu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas w domu doprawiamy na talerzu jak komuś czegoś brakuje:) A sałatka w drugiej wersji ma pomidory suszone, które jak dla nas są już wystarczająco słone:)

      Usuń
  3. Najbardziej lubię seler klasycznie z hummusem i nic więcej ale wszelkie sałatki też chętnie bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń