Chałwa sezamowa




Chałwa


Domowa chałwa palce lizać


Lubię desery:) Są one dla mnie nieodłącznym elementem przedpołudniowej kawy a czasem i popołudniowej. Jak mawiał klasyk: deser musi być. Jednym z moich ulubionych deserów jest chałwa. To obowiązkowy zakup na wakacjach gdy akurat jesteśmy w kraju słynącym z jej produkcji. Jednak już w Polsce trudno o prawdziwą i nieprzesłodzoną do granic chałwę. 

Chałwa to taki deser, którego wystarczy kosteczka by dostać energię na cały dzień. Cudowna w smaku, rozpływająca się w ustach. Najbardziej lubię tą klasyczną sezamową ale chałwą z odrobiną kakao też nie pogardzę.

Jak już wspominałam na sklepowych półkach znajdziemy przede wszystkich bardzo słodką jej podróbkę dlatego gdy nie mogę znaleźć tego co chcę robię to sama. Tak też zmotywowałam się do zrobienia chałwy, którą pokochała cała moja rodzinka. Ten deserek to nasz faworyt jeżeli chodzi o szybką, słodką przekąskę. Można nadawać jej różne kształty i serwować ją gościom, którzy nie będą w  stanie się jej oprzeć.

To niesamowite, że ten pyszny smak chałwy uzyskuje się w skutek połączenia zaledwie kilku składników. Chałwa jest banalnie prosta w przygotowaniu a smakuje jak wyrafinowany deser. 


Przepis na chałwę sezamową


Chałwę przygotowuję w małych porcjach " na raz". W tym celu używam silikonowych foremek do lodów lub czekoladek, które nadają sezamowej masie pożądane kształty. Gotowy deser przechowuję w lodówce i wyjmuję tuż przed podaniem. Z podanych proporcji otrzymałam kilkanaście małych porcji- zdecydowanie za mało w porównaniu do naszych apetytów:)

Składniki :


-200 gram sezamu,
-50 gram słonecznika,
-5 łyżek miodu,

Przygotowanie:



Sezam i słonecznik podprażamy na patelni. Róbcie to bardzo uważnie by ziarenka się nie przypaliły. Zdejmuje je z ognia gdy lekko się zrumienią. W trakcie prażenia często poruszam patelnią. 

Uprażone ziarna mielimy na wysokich obrotach przez 30 sekund. Nastąpienie dodajemy miód i ponownie mieszamy ale już na średnich obrotach kolejne 15 sekund. Masa na chałwę powinna być plastyczna i łatwo dać się formować. Przekładamy ją do silikonowych foremek. Chłodzimy w lodówce około 2 godziny. Dobrze schłodzona chałwa powinna łatwo wychodzić z foremek z zachowaniem ich kształtu. Ot cała filozofia i pyszna chałwa gotowa. Smacznego!


Domowa Chałwa


11 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. I pomyśleć, że tylko 3 składniki i tyle pysznego smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie przepisy są najlepsze. Łatwe, szybkie i pyszne:)

      Usuń
  3. Jestem chałowholikiem, zawsze z Grecji albo Turcji sobie sporo przywożę, kupuję też na dniach greckich w sklepach. Nigdy nie robiłem w domu, musze kiedyś spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trzeba nadrobić zaległości...jak zabraknie dobroci ze źródła:)

      Usuń
  4. Mój mąż uwielbia chałwę, często kupuje w sklepach na dniach greckich, muszę go zaskoczyć i zrobić mu taką domową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinien być bardzo mile zaskoczony:) Mój zawsze jest gdy ją przygotowuję:)

      Usuń
  5. chałwa w każdej ilości, jeśli jest do tego naturalna to już całkiem! zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jest podobnie jeżeli chodzi o tolerowaną ilość chałwy. Zawsze i w każdej ilości. Mniam:)

      Usuń