Kotleciki z kaszy gryczanej i brokuła


placuszki z brokuła


Placuszki z kaszy gryczanej i brokuła z piekarnika


Jak się nie lubi rutyny w kuchni i lubi się eksperymentować to powstają różne placuszki- przynajmniej w mojej kuchni:) Po smacznej i udanej przygodzie z placuszkami z ziemniaków i kaszy gryczanej  zachciało się nam więcej placków i tak powstały przepyszne i pożywne placuszki z kaszy i brokuła. Równie szybkie w przygotowaniu. Idealne na ciepło lub na zimno. W domu lub na wynos. Można jeść same lub sosem. Kto jak woli. W każdej wersji jest pysznie:)




Przepis na placki z kaszy gryczanej



Ogromnym atutem tego dania jest sposób pieczenia. Nie trzeba smażyć na tłuszczu tylko pieczemy placuszki w piekarniku. Dwa główne składniki, trochę przypraw i pyszne jedzenie gotowe.

Składniki (na około 10 sztuk):


- kasza gryczana ( 100 gram surowej),
- 1 mały brokuł ( około 300 gram),
- 2 łyżki ziaren słonecznika ,
- 1/2 łyżeczki curry,
- 1/2 łyżeczki papryki,
- sól i pieprz do smaku,
  

Sos do placków:

- 4 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 ząbek czosnku,
- kilka gałązek koperku,
- sól i pieprz do smaku,


Przygotowanie:


Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie- 15 minut. Po tym czasie odcedzamy ją i zostawiamy do wystygnięcia. Brokuła myjemy, dzielimy na małe różczki i również gotujemy do miękkości ( około 10 minut). Ziarna słonecznika prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu- kilka minut do zrumienienia ziaren. Zimną kaszę i brokuła blendujemy, dodajemy słonecznik oraz przyprawy. Z powstałej masy formujemy rękami małe kotleciki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 220 stopni.Kotleciki lekko się zrumienią i będą chrupiące. Wystarczy teraz tylko przygotować sos. Mieszamy ze sobą majonez i jogurt, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony koperek. Doprawimy do smaku i gotowe.Smacznego!


kasza gryczana biała

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza