Foccacia


foccacia


Focaccia 



Jeżeli tak jak ja lubicie pizzę i włoskie smaki to ten przepis jest dla Was! Na co dzień staram się unikać potraw z mąki pszennej ale pizza to jedynie danie, któremu ulegam w jego standardowej postaci. Ale z focaccią postanowiłam poeksperymentować i przygotowałam ją na mące orkiszowej. 

Bardzo lubię ten rodzaj pieczywa - nie tylko ze względu na jego pyszny smak:) Foccacia jest szybka w przygotowaniu, smakuje z wieloma dodatkami i jest bardzo efektownym dodatkiem na spotkaniach ze znajomymi. To idealne uzupełnienie sałatki, przekąska czy też podstawa do kanapek. Możecie także przygotować ją bez dodatków - taka wersja z pewnością najlepiej przypadnie do gustu dzieciom ( mój synek to potwierdza). Wtedy można maczać jej kawałki w oliwie i też będzie pysznie.

Zazwyczaj przygotowuję focaccię z oliwą i rozmarynem. Czasami dorzucam suszone pomidory lub oliwki. Robię tak gdy ma być dodatkiem do innych dań. Natomiast jako samodzielna potrawa może być serwowana z przeróżnymi dodatkami- podobnie jak pizza. Także eksperymentujcie do woli- zgodnie z własnymi smakami i stwórzcie swoją ulubioną wersję tego dania. 

Ja dzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na ciasto na foccacię. 



Przepis na Focaccię



Tak jak już wspominałam moja focaccia jest na bazie mąki orkiszowej ale możecie użyć także pszennej. Foccacia ma kształt zbliżony do prostokąta ale tak naprawdę możecie ją uformować wedle własnych upodobań. Gotowe danie kroję na małe trójkąty coś na wzór pizzy lub na podłużne prostokąty. 

Składniki:


- 1/2 kg mąki,
- 7 gram suszonych drożdży,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 6 łyżek oliwy,
- 1-2 łyżeczki rozmarynu,
- 300 ml letniej wody,
- dodatki wedle upodobania u mnie: oliwa i suszone pomidory,


Przygotowanie:


Zaczynamy od przesiania mąki do miski. Robimy w niej dwa zagłębienia. Do jednego dodajemy sól i cukier a do drugiego drożdże i 2 łyżki oliwy. Całość razem mieszamy- dodając stopniowo wodę. Ciasto wyrabiamy do całkowitego połączenia się składników w jednolitą masę- przykrywamy ścierka i odstawimy w ciepłe miejsce na pół godziny. Ja zazwyczaj ustawiam miskę na kuchence. 

Wyrośnięte po półgodzinnym leżakowaniu ciasto przekładamy na stolnicę- tam je wyrabiamy podsypując mąkę, żeby się nie przyklejało. Ciasto formujemy w kulę, następnie spłaszczamy je ręką i rozwałkowujemy na placek grubości ok 1,5 cm. Przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia- przykrywamy ścierką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. 

W tym czasie przygotowujemy oliwę rozmarynową. W rondelku podgrzewamy oliwę, dodajemy 1-2 łyżeczki rozmarynu. Mieszamy razem i zdejmujemy z gazu. W wyrośnięty placek wkładamy suszone pomidory. Powierzchnię ciasta smarujemy oliwa rozmarynową i posypujemy solą. Focaccię pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. 

Najlepsza jest na ciepło ale i zimna jest bardzo apetyczna. 

chleb do grilla



Smacznego! 






2 komentarze: