Bakłażany w sezamie i sosie pomidorowym

bakłażan



 Bakłażany w sezamie i sosie pomidorowym



Nigdy nie przepadałam za bakłażanami. Teraz wiem że to kwestia ich przyrządzenia i podania. Do tej pory jadłam je skropione oliwą i upieczone w piekarniku. Jednak ich smak był mdły i wymagały bardziej wyrazistych dodatków. Postanowiłam więc odczarować ten składnik i przygotowałam go w zupełnie innej odsłonie. 

Moje bakłażany najpierw obsmażam na patelni a potem piekę w piekarniku w sosie pomidorowym. Brzmi banalnie ale kluczową rolę odgrywają tu dodatki- chociażby sezamowa panierka czy też przyprawy użyte do zrobienia sosu pomidorowego.  Wszystko to razem da zdumiewający efekt a danie zaskoczy Was smakiem i teksturą. To idealna przystawka dla gości czy tez propozycja na ciepłą kolację.

Od kiedy robię to danie bakłażany na stałe zagościły w naszej kuchni. Zajadamy się nimi w tej odsłonie i polecamy gorąco te pyszne smaki.


Przepis na bakłażany w sosie pomidorowym



Składniki:


- 1 duży bakłażan,
- 1 jajko,
- niecała szklanka sezamu,
- masło klarowane do smażenia,

Składniki na sos:


- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 opakowanie passaty pomidorowej 400 ml,
- 1 liść laurowy,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- sól i pieprz do smaku,
- 50 gram tartego parmezanu,


Przygotowanie:


Zaczynamy od przygotowania sosu. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Gdy czosnek i cebula się delikatnie zrumienią wlewamy passatę oraz dodajemy przyprawy: liść laurowy i oregano. Gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

W sezonie letnim zamiast passaty można użyć świeżych, zblendowanych pomidorów.

Bakłażana myjemy i wraz ze skórką kroimy na plastry grubości około 1 centymetra lub troszkę mniej. Solimy by puścił wodę. Na głębokim talerzu rozbijamy jajko i widelcem je roztrzepujemy. Na drugim talerzu przygotowujemy sezam. Maczamy plastry bakłażana w jajku a następnie w sezamie. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, aż plastry bakłażana będą zrumienione z obu stron. Usmażonego bakłażana odkładamy na ręcznik papierowy.

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy plastry podsmażonego bakłażana. Całość zalewamy sosem pomidorowym. Jeżeli macie więcej bakłażana to możecie zrobić dwie warstwy. Wierzch posypujemy tartym parmezanem. 

Danie z bakłażanem wkładamy do rozgranego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 15-20 minut. 

Smacznego!

Danie wegetariańskie


3 komentarze:

  1. Kasia Hartung-Łebek24 sierpnia 2021 14:26

    Wygląda przepysznie.Podbieram przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam w domu bakłażana, więc zainteresowała mnie ta propozycja.

    OdpowiedzUsuń