Kapuśniak

kapuśniak z kapusty kiszonej


 Kapuśniak



To niesamowite, że synek obraca się na pięcie gdy proponuję mu kapustę kiszoną czy to w surówce czy w pierogach, krokietach i innych daniach a na kapuśniak się skusi i zajada go z apetytem! Cieszę się, że jest choć jedno danie, w którym mogę mu przemycić ten zdrowy i bardzo wartościowy składnik. 

Jak wszyscy dobrze wiedzą kiszonki są wskazane w naszej diecie ze względu na bogactwo witamin i działanie probiotyczne. Ja osobiście zajadam się kapustą kiszoną między posiłkami a do kapuśniaka zasiadamy wszyscy razem i zjadamy go z apetytem. Bazą jej są też żeberka, warzywa i przyprawy. Moja zupa jest aromatyczna i delikatnie kwaśna. Staram się jej nie zagęszczać. Jest wolno gotowana dzięki czemu jest aromatyczna i pełna smaku.



Przepis na kapuśniak


Z podanych proporcji otrzymuję duży garnek pysznej zupy, która starcza mojej trzyosobowej rodzince na 3 dni no chyba, że po drodze ktoś załapie się na obiad to znika po kolejnej dokładce.

Składniki:


- 0,6 kg żeberek,
- 2,5 litry wody,
- 0,4 kg kapusty kiszonej,
- 0,5 kg ziemniaków,
- 1 cebula,
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/2 selera,
- przyprawy: 1i 1/2 łyżeczki soli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka majeranku, świeżo mielony pieprz, siekana pietruszka wedle uznania

Przygotowanie:


Mięso płuczemy pod bieżącą wodą i  przekładamy do garnka. Zalewamy zimna wodą w ilości ok. 2,5 litra, dodajemy sól i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około 40 minut. Między czasie zbieramy powstały szum.
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewki i pietruszkę w podłużne paski a  cebulę opalamy. Po wskazanym czasie dodajemy do wywaru przygotowane warzywa wraz z selerem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Całość gotujemy pod przykryciem około 30 minut.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy ją kolejne 10 minut. 
Przygotowujemy kapustę suszoną. Przemywamy ją pod bieżącą wodą, odsączamy na sitku a następnie kroimy na mniejsze fragmenty. Kapustę dodajemy do zupy wraz z kminkiem i majerankiem. Gotujemy 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną pietruszkę, doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zupę można zagęścić łyżką mąki podsmażonej na łyżce tłuszczu ale ja zazwyczaj tego nie robię. Ilość warzyw, którą dodałam do zupy nadaje jej odpowiednią konsystencję. Smacznego!


kuchnia polska





1 komentarz:

  1. To dobrze, że Twój synek lubi kapuśniak. Nie jest to bowiem ulubiona zupa dzieci.

    OdpowiedzUsuń