Placki z cukinii i ziemniaków

placki z cukinii i ziemniaków


 Placki z cukinii i ziemniaków


Uwielbiam warzywa i szybkie dania z ich wykorzystaniem. Aktualnie króluje cukinia więc staram się przemycać ją w naszym menu najczęściej jak się da.

Nie jest tajemnicą, iż zdrowa dieta powinna opierać się na warzywach i owocach sezonowych więc to będzie cukiniowy miesiąc:)

Dzieliłam się z Wami już przepisem na placki z cukinii ale tym razem wśród składników pojawiają się także inne warzywa takie jak ziemniaki czy por. Dzięki ich dodatkowi placki są bardziej treściowe i zyskują dodatkowe walory smakowe.

Często pzrygotowuję placki z cukinii i ziemniaków jako danie na wynos gdy spędzamy cały dzień na plaży lub na basenie. To danie smakuje świetnie na ciepło jak i na zimno. 



Przepis na placki z cukinii i ziemniaków



Przygotowując ciasto na placki trzymam się zasady, że dodaję tyle samo cukinii co ziemniaków. Przepis jest na 1 kg warzyw-wystarczy to na przygotowanie ok 4-5 porcji tego dania.

Składniki:


- 500 gram cukinii,
- 500 gram ziemniaków,
- 2 łyżki posiekanego pora,
- 2 jajka,
- 5 łyżek mąki,
- 1 łyżeczka soli,
- pieprz do smaku,
- tłuszcz do smażenia

Przygotowanie: 


Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach. Cukinię myjemy i także ścieramy na tarce na grubo do tej samej miski co ziemniaki. Młoda cukinia ma miękką skórę i nie musicie się jej pozbywać. Gdyby jednak trafił wam się starszy okaz to warto to zrobić. Starte warzywa solimy i zostawiamy do momentu aż puszczą wodę.

Cukinię i ziemniaki przekładamy na sitko i pozbywamy się nadmiaru wody. Warzywa przekładamy z powrotem do miski i łączymy z pozostałymi składnikami: drobno posiekanym porem, jajkami i mąką. Całość dobrze mieszamy. 

Na rozgrzany na patelni tłuszcz łyżką wykładamy ciasto i formujemy małe placuszki. Smażymy na rumiano z obu stron.

Odsączamy nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika. Gotowe placuszki przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!


placki z cukinii



 



1 komentarz:

  1. To bardzo pyszny i pożywny posiłek. Chętnie spróbuję go odtworzyć w swojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń