Mus z awokado i bananów

mus z awokado i bananów


 Mus z awokado i bananów


To mój ulubiony deser, który zawsze mogę zaproponować moim dzieciom. Bez dodatku cukru a nie pozbawiony słodyczy, lekki i kremowy. Dla mnie mamy alergika to idealna propozycja na drugie śniadanie czy deser lub jako przekąska w trakcie dłuższego spaceru czy wyjścia na plac zabaw.

Nie znam dziecka, któremu by nie posmakował ten mus- ten smak i konsystencja zawsze się obroni. U nas w domu często podajemy go z owocami lub musli. 

Kolejną zaletą musu z awokado i bananów jest fakt, że powstaje w kilka minut. Także jak tylko dysponujecie składnikami to możecie go przygotować w każdej chwili i podjąć nim niespodziewanych gości. Taki mus to także świetnie nadzienie do babeczek.

Mój mus z awokado wzbogacam łyżką oleju kokosowego a czasem chcąc wykonać czekoladową jego wersję dodaję także kakao.


Przepis na mus z awokado i bananów


Z podanych składników otrzymacie 2-3 porcje. Do wykonania musu używamy dojrzałych owoców- zapewni to słodycz i kremową konsystencję. 


Składniki:


- 1 dojrzałe awokado,
- 2 dojrzałe banany,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- opcjonalnie:1łyżka kakao,

Przygotowanie:


Awokado oraz banany myjemy i obieramy ze skórki. Awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki. Za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ i przekładamy do pojemnika blendera. Banana obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy wraz z olejem kokosowym i kakao do awokado. Całość blendujemy na gładką masę. Gotowy mus podajemy z ulubionymi dodatkami.

* Jeżeli nie zdecydujecie się na dodatek kakao warto dodać do musu kilka kropel soku z cytryny- spowolni ona ściemnienie musu, który z zielonego będzie zmieniał się na brązowy.

Smacznego!

mus czekoladowy dla alergików


2 komentarze:

  1. Takiego połączenia smaków jeszcze nie miałam okazji jeść. Na pewno jest bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację...ale najlepiej samemu się przekonać i spróbować:)

      Usuń