Ciasto marchewkowe fit

ciasto marchewkowe

 

 

 Ciasto marchewkowe fit

 

 

Ciasto marchewkowe to smaczny i zdrowy deser. Najeżone bakaliami- dzięki czemu naturalnie słodkie i bardzo pożywne. Przekładam je domową pastą daktylową oraz masą na bazie mleka kokosowego. 
 
Jak robicie w domu domowe soki na bazie marchewki to jej wiórki możecie wykorzystać do tego właśnie ciasta. Kawałek ciasta marchewkowego a do tego świeżo wyciskany sok to wyśmienite menu, na które skusi się każdy kto ceni sobie zdrowie i dobry smak.
 
 

 Przepis na ciasto marchewkowe fit

 

 
Przepis jest na tortownicę o średnicy 26 cm. Pastę daktylową możecie przygotować wcześniej- ja zabierając się za to ciasto zazwyczaj już dzień wcześniej wyciągam jej zapas z zamrażalnika. Oczywiście mój wypiek jest na mące orkiszowej a słodziłem są głównie bakalie i cukier trzcinowy. Mleczko kokosowe do masy powinno być dobrze schłodzone ( min. 12 h) . Masa może uzyskać dowolną nutkę smakową za sprawą dodatków - ja dodałam do niej chałwę i uzyskałam bardzo ciekawe połączenie smakowe.
 

Składniki: 

 

Ciasto:

- 300 gram mąki,
- 500 gram startej marchewki,
- 220 ml oleju,
- 4 jajka,
- 100 gram cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka kardamonu,
- 100 gram orzechów włoskich,
- 100 gram wiórków kokosowych,
- 100 gram bakalii ( żurawina, rodzynki i daktyle)
- dodatkowo kilka bakali do dekoracji- u mniej figi, morele, żurawina oraz płatki migdałowe.

Krem:


- 1 puszka dobrze chłodzonego mleczka kokosowego z dużą zawartością kokosa,
- 50 gram chałwy lub 3 łyżki pasty pistacjowej, kokosowej lub innej,


Przygotowanie:


Do misy miksera dajemy olej, jajka i cukier - całość miksujemy do powstania jednolitej masy. Mąkę dokładnie mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem i kardamonem. Całość mieszamy łyżką z naszą wcześniejszą masą do połączenia składników.
 
Teraz pora na marchewkę- tak jak wspominałam może być ta która została nam po wyciśnięciu soku lub świeżo starta na tarce o małych oczkach. Tak przygotowaną marchewkę dodajemy do ciasta wraz z kokosem, drobno posiekanymi orzechami i bakaliami. Jak macie duże rodzynki to warto przekroić je na mniejsze kawałki wtedy łatwiej będzie kroić ciasto. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 

Ciasto marchewkowe pieczemy około 60 minut w temperaturze 160 stopni góra- dół. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w foremce do wystygnięcia.

W tym czasie możecie przygotować potrzebną konfiturę daktylową oraz masę kokosową.

Zanim przystąpicie do wykonania masy kokosowej potrząśnijcie puszką, w której znajduje się mleczko kokosowe. Nie powinno chlupać bo to oznacza ze nie stężało a nam zależy na jak największej ilości stałej części tego mleczka. Stałą część mleczka kokosowego oddzielamy od pozostałych płynów i ubijamy na średnich obrotach. Powstanie coś na wzór bitej śmietany. Dodajemy pokruszoną chałwę i jeszcze raz miksujemy ale już na minimalnych obrotach. Masa gotowa.

Zimne ciasto marchewkowe przekrawamy na pół. Na spód ciasta wykładamy najpierw pastę daktylową a następnie masę koksową- ja część masy zostawiam do dekoracji. Na to przykładamy drugą część ciasta i wierzch dekorujemy. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego!


domowe ciasto



 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz