Domowy kisiel

 

 

domowy kisiel

 

 

Domowy kisiel bananowy

 

 

Jak są w domu dzieci ...są też deserki. A jak nie chcecie tak jak ja dawać dzieciom sklepowych gotowców to trzeba trochę pogłówkować i zaproponować zdrową oraz smaczną alternatywę. 

 Mam kilka asów w rękawie i gdy dzieci poproszą o deser robię dla nich domowe batony, owocowe musy czy galaretki albo to co lubi większość dzieci - czyli kisiel. Ale mój kisiel jest bez dodatku cukru a mimo to czuć w nim słodycz, jest równie gęsty co ten z torebki a smakuje o niebo lepiej. Przekonajcie się sami...dzieci to najlepsze jury- jak nie posmakuje to nie zje. Mój domowy kisiel znika do ostatniej kropli- to chyba o czymś świadczy:)

 

Przepis na domowy kisiel 

 

Dzisiaj padło na banany ale spokojnie możecie podmienić owoce i zrobić domowy kisiel o ulubionym przez Was smaku.

 

Składniki:

 

- 400 gram bananów,

- 400 ml wody,

- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,

- 2 łyżki miodu,

 

Przygotowanie:

 

Banany myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Wodę zagotowujemy z bananami - gotujemy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody. Całość mieszamy rózgą i doprowadzamy do wrzenia. Gdy kisiel zacznie gęstnieć i puszczać "bąbelki" będzie gotowy. Zdejmujemy garnek z ognia, gdy kisiel nieco przestygnie dodajemy miód i całość ponownie mieszamy. Smacznego!

 

 
domowy deser



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz