Koktajl bananowo-malinowy


mleko roślinne

Koktajl bananowo-malinowy to kolejna propozycja po koktajlu bananowo-ananasowo-szpinakowym. Bawimy się kolorami było zielono teraz pora na coś różowego- żeby nie było nudno trzeba urozmaicać to co podajemy, zwłaszcza dzieciom. U nas w domu koktajl to obowiązkowy punkt większości drugich śniadań. Zazwyczaj w towarzystwie ciasteczka lub tak jak na zdjęciu mieszanki suszonych owoców i orzechów. Tym razem proponuję koktajl owocowy z mlekiem owsianym, do którego wykorzystałam ostatnią już porcję mrożonych malin, które zebrałam latem. 

Jak przygotować koktajl?


Składniki ( na ok. 4 porcje):

- 2 szklanki mleka owsianego*,
- 2 dojrzałe banany,
- spora garść mrożonych malin,
- łyżka oleju kokosowego na zdrowie:)

Przygotowanie:

Banany myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki oraz wrzucamy do naczynia, w którym powstanie koktajl. Dodajemy maliny, dolewamy mleko i miksujemy na dużych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Na końcu koktajl wzbogacamy olejem kokosowym i całość dokładnie mieszamy. Koktajl owocowy gotowy. Smacznego!

Jak przygotować mleko owsiane?

Szklankę płatków owsianych bio zalewam czterema szklankami wody. Po 1-2 godzinach miksuję na najwyższych obrotach około 20 sekund. Ponieważ mleko owsiane jest mdłe w smaku podczas miksowania dodaję trochę syropu daktylowego (1-2 łyżeczki). Tak powstałe mleko odcedzam przez sitko, przelewam do szklanej butelki, zamykam i przechowuję w lodówce maksymalnie 3 dni. 





2 komentarze: