Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką







ciasto kruche


Kruche ciasto z owocami i kruszonką



Kruche ciasto ze śliwkami to must have późnego lata. Gdy już dojrzewają śliwki węgierki to zawsze mam na nie ochotę. 

Obowiązkowo na kruchym spodzie z cynamonem i kruszonką. Takie zestaw to połączenie idealne. Moja rodzinka zajada się tym ciastem i zawsze proszą o dokładkę. Ciasto piekę w tortownicy i podaję posypane cynamonem.



Przepis na kruche ciasto z owocami



Ciasto kruche z owocami na pewno się uda- wystarczy trzymać się przepisu. Warto pamiętać by masło było prosto z lodówki. Łącząc wszystkie składniki trzeba zrobić to sprawnie i szybko, żeby zbytnio się nie nagrzało. Do ciasta nie dodaję cukru - zastępuję go miodem:) Co do mąki to staram się używać bezglutenowej  lub orkiszowej ale możecie standardowo użyć mąki pszennej.

Składniki:


- 1 kg śliwek,
- 300 gram mąki,
- 100 gram mąki ziemniaczanej,
- 5 łyżek miodu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- kostka masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka cynamonu,

Przygotowanie:


Zaczynamy od przygotowania nadzienia ze śliwek. Śliwki myję, wycieram ręcznikiem papierowym, kroję na połówki i usuwam pestki. Smażę na patelni z dodatkiem 2 łyżek miodu i cynamonu przez około 15 minut, aż na dnie patelni powstanie syrop . Do śliwek dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z dwoma łyżkami wody. Całość razem mieszamy i zagotowujemy. Zostawiamy do wystygnięcia. Nastawiamy piekarnik na 175 stopni.

Teraz pora na ciasto. W misce mieszamy ze sobą dwa rodzaje mąki, dodajemy proszek do pieczenia. Na tarce o grubych oczkach ścieramy zimne masło, żeby się nie kleiło do tarki za każdym razem wkładamy je do mąki i dopiero potem ścieramy. Do miski dodajemy następnie jajko i pozostały miód. Łączymy ze sobą szybko wszystkie składniki. Formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki. 

Formę na ciasto smarujemy dokładnie masłem. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie części ( mniej więcej na 1/3 i 2/3).

Mniejszy kawałek wkładamy z powrotem do lodówki a większy rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno i brzegi foremki. Ciasto na dnie foremki nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy śliwki, które przykrywamy pozostałym ciastem. Można rozdrobnić go w palcach lub tak jak robię to ja zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zaginamy brzegi ciasta do środka tak by nie było widać śliwek. 

Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temperaturze 175 stopni na złoty kolor. Po upływie tego czasu wyciągamy ciasto z piekarnika a gdy nieco przestygnie wyciągamy je z foremki i trzymamy spodem do góry by oddał wilgoć. Pyszne i aromatyczne ciasto gotowe- miejcie na nie oko bo zniknie w 5 minut! Smacznego:)


śliwki





18 komentarzy:

  1. Ostatnio pierwszy raz robiłam kruche ciasto i wyszło super

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto ze śliwkami przypomina mi zawsze moją babcię. Robiła najlepsze ciasto pod słońcem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z Babcią pewnie nie wygram ale ręczę za moim ciastem- też jest pyszne:)

      Usuń
  3. No proszę, a ja akurat wczoraj dostałam wielką torbę śliwek z sadu! Czy to przypadek, że trafiłam dzisiaj na ten przepis? Nie sądzę! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To przeznaczenie:) Wpadaj częściej po inspiracje i smacznych wypieków:)

      Usuń
  4. Wyciągam śliwki z zamrażalnika i robię to ciasto! Wygląda bardzo smacznie. Dzięki za przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Teraz najlepszy okres na kruche ciasto ze śliwką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm do ciepłej herbatki z imbirem, goździkami i miodem będzie w sam raz:)

      Usuń
  6. Takie ciasta to smak mojego dzieciństwa! I oczywiście najpierw wyjadało się całą kruszonkę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak najlepsze na wierzchu. Miałam podobnie z ciastem Snickers- najlepsze były karmelizowane orzechy :)

      Usuń
  7. Jestem uzależniona od śliwek w każdej postaci, a powidła mogłabym wyjadać ze słoika łyżkami. Na pewno wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm to ciekawa jestem co byś powiedziała na moje powidła z żółtych śliwek...pychaaaaaaaaaaaaaaaa:)

      Usuń
  8. Uwielbiam ciasta ze śliwkami. Moja rodzina mniej, więc piekę je rzadko. Niestety.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj jeszcze raz ...coś mi mówi,że mogą zmienić zdanie:)

      Usuń