Pasztet z cukinii


pasztet wegetariański



Ostatnia cukinia z przydomowego ogródka doczekała się swojej premiery. Z cukinii robiłam już ciasto więc przyszła pora na wytrawne danie - tak też powstał pasztet z cukinii. Cała moja rodzinka uwielbia to warzywo, często grillujemy je jako dodatek do drugiego dania. Pasztet także znalazł swoich fanów- małych i dużych. Łatwo się kroi, jest aromatyczny i mięciutki. Podaję go z rukolą , domowym majonezem i samodzielnie wypiekanym chlebem. Takie zestawienie to prawdziwa uczta smaków- jest pysznie, syto i zdrowo. Pasztet jest bezglutenowy, ponieważ od jakiegoś czasu staram się unikać glutenu i nabiału. Brak glutenu wcale nie ogranicza, wręcz przeciwnie stwarza wiele pysznych możliwości. Jest tak wiele przepisów na zdrowe dania, że tylko iść do kuchni i piec i gotować. Fakt...są pracochłonne i wymagają czasami sporo czasu ale zdrowie jest bezcenne. A gdy już posmakujecie takich "zdrowych rarytasów" to nie będziecie chcieli już wracać do swoich dawnych przyzwyczajeń żywieniowych. 


Jak zrobić pasztet z cukinii?

Składniki:

- 1 kg startej cukinii ( około 3 szklanki)
- 1 marchewka,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej bio,
- 4 łyżki oliwy,
- 3-4 garści posiekanej pietruszki,
- 3 jajka,
- przyprawy: 1 łyżeczka soli, kurkumy, papryki ostrej, oregano, kminku oraz pieprz do smaku,


Przygotowanie: 

Zaczynamy od cukinii. Umytą cukinię obieramy ze skórki ( gdy jest młoda nie trzeba jej obierać) i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę także myjemy i ścieramy na tarce ale tym razem na małych oczkach. Łączymy cukinię i cebulę razem w misce, posypujemy łyżeczką soli i odstawiamy na około godzinę do lodówki, aż cukinia puści sok. Po tym czasie przekładamy warzywa na sitko, by pozbyć się nadmiaru płynu. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do odciśniętej cukinii i cebuli. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę kukurydzianą, jajka, pietruszkę i przyprawy. Wszystko razem mieszamy najlepiej ręką by składniki dobrze się ze sobą połączyły. Ciasto na pasztet wykładamy do wytłuszczonej foremki ( może być keksówka lub tak jak u mnie kilka mniejszych naczyń do zapiekania). Pieczemy 1 h w temperaturze 180 stopni, aż do zrumienienia pasztetu. W całym domu będzie unosił się piękny aromat. Pasztet można jeść na ciepło lub zimno. Smacznego!
pasztet z cukinii przepis

6 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś podobny, był przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię pasztety. Pasztetu z cukinii jeszcze nigdy nie jadłam.
    Uwielbiam kurkumę, czosnek, wszelkie przyprawy,warzywa.
    Myślę, że taki pasztet by mi smakował.
    Pozdrawiam!
    Irena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że musisz się przekonać i spróbować:) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Pasztet z cukinii to mój ulubiony pasztet 😉 robię go. Często

    OdpowiedzUsuń
  4. Zazwyczaj jadam pasztet z królika, ale taki z cukini też musi być ciekawy, a z pewnością zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń