Bezglutenowe bułki
stycznia 28, 2020
23
bez glutenu
,
bezglutenowe bułki
,
blw
,
bułki bez glutenu
,
bułki bezglutenowe
,
domowe pieczywo
,
gotowanie
,
kuchnia mamy
,
mleko kokosowe
,
zdrowe odżywianie
Bułeczki kokosowe - bezglutenowe pieczywo
Bułeczki bezglutenowe na mleku kokosowym to moja odpowiedź na zamiłowanie mojego dziecka do "buły".
Widok dziecka z bułką pszenną to chyba znak rozpoznawczy dzieciństwa- często widzę takie obrazki i od zawsze starałam się temu przeciwdziałać ku zdziwieniu wielu osób zwłaszcza tych starszych. Ale żeby nie rujnować ich światopoglądu znalazłam rozwiązanie....moje dziecko będzie jadło bułki ale te zdrowe, pełnowartościowe - o niebo lepsze i smaczniejsze. Nie dające uczucia zapchania ale będące pożywną przekąską lub składnikiem zdrowego śniadania czy kolacji.
Bułeczki z mlekiem kokosowym nie są tak puszyste jak te sklepowe bo nie mają sztucznych dodatków. Za to są bardziej pożywne i dają nam uczucie sytości na dłużej.
Przepis na bezglutenowe bułki
Składniki ( na około 10 sztuk):
- ok. 25 gram drożdży,
- 1, 5 szklanki mąki gryczanej,
- 3/4 szklanki mąki ryżowej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżka miodu,
- szczypta soli,
- łyżka oleju do posmarowania bułek,
- łyżka sezamu do posypania bułek
Przygotowanie:
Drożdże łączymy z mlekiem i miodem, mieszamy do ich rozpuszczenia, dodajemy mąkę i szczyptę soli. Na początek 1 szklanka mąki gryczanej oraz pozostałe rodzaje mąki zgodnie z podaną gramaturą. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak powstałe ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około pół godziny.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę i dodajemy mąkę jeżeli jest za rzadkie- ja dodałam pół szklanki mąki gryczanej. Z ciasta formujemy kulki - obtaczamy je w mące żeby ułatwić sobie pracę.
Gotowe kulki z ciasta układamy na blaszce, smarujemy odrobiną oleju ( ja używam w tym celu silikonowego pędzelka) i posypujemy sezamem. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół). Smacznego!
Wyglądają zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńNo to na co czekasz:) Zachęcam do wypróbowania przepisu:)
UsuńWyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do przekonania się,że takie rzeczywiście są:)
UsuńWłaśnie jesteśmy z mężem na etapie pieczenia swoich bułek :) Z chęcią wykorzystam przepis na takie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się:)
UsuńPlanuję właśnie weekend robić bułeczki ale orkiszowe
OdpowiedzUsuńTo może w następny będą kokosowe:)
UsuńWyglądają pysznie. Szkoda, ze nie mam czasu na pieczenia...
OdpowiedzUsuńDziękuję mimo to za odwiedziny:)
UsuńChętnie skorzystam z przepisu, bo wszystko,co ma gluten jest zabronione dla mnie.
OdpowiedzUsuńNo a bułeczki bardzo lubię.Pozdrawiam!
Irena
Zapraszam więc do wypróbowania tego przepisu:)
Usuńu mnie teraz faza na kokosa, więc muszę wypróbować ten przepis :-)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam kokos:) No to smacznego:)
UsuńNa pewno jest to fajna alternatywa dla tradycyjnych bułek ��
OdpowiedzUsuńI dużo zdrowsza:) Pozdrawiam:)
UsuńChętnie bym spróbowała tych bułeczek. Kiedyś sama próbowałam innego przepisu na pieczywo bezglutenowe - wyszło fatalnie :(
OdpowiedzUsuńW tym temacie eksperymenty niestety nie zawsze wychodzą! Ale warto próbować i szukać swoich receptur i smaków:)
UsuńCzy da się te wszystkie mąki zastąpić jedną? :)
OdpowiedzUsuńJa stosuje takie proporcje jak w przepisie ...nie próbowałam z jedną mąką ale myślę, że mogłoby się udać np. z orkiszową:) Daj znać jak Ci wyszły:)
UsuńPyszne bułeczki, lubię takie, chętnie bym zrobiła...
OdpowiedzUsuńNo to do dzieła:) Smacznego życzę!
UsuńCiasto właśnie rośnie :)
OdpowiedzUsuń