Ryba pieczona z warzywami


pieczona ryba




Ryba z piekarnika- pomysł na szybki i zdrowy obiad



Bardzo lubię ryby w przeciwieństwie do mojego męża. Na szczęście synek podziela moje preferencje smakowe. Mimo, iż zdania co do ryb w naszym domu są podzielone staram się od czasu do czasu jednak ją zaserwować. I gdy wówczas usłyszę od męża, że było dobre to wiem że tak rzeczywiście było. Myślę, że najważniejszy jest tutaj wybór odpowiedniej ryby o łagodnym i delikatnym smaku ( mało "morskim"). Ostatnio jestem fanką morszczuka. Kupuję go na targu rybnym niedaleko mojego domu. Wybieram całe tuszki i wbrew pozorom wcale nie ma przy nich dużo pracy. Wystarczy lekko je oczyścić i pozbyć się paru łusek. Ryby zazwyczaj piekę w piekarniku z dodatkiem ulubionych warzyw. Takie danie jest pyszne i syte i nikt nie narzeka, że to ryba!



Jak przygotować rybę pieczoną w piekarniku?



Przedstawiam przepis na pieczoną rybę z warzywami takimi jak: marchew, pietruszka i burak. Do tego pieczony bakłażan! I nic więcej nie potrzeba. Alternatywnie serwuję rybę z pieczonymi ziemniakami i surówką- też pycha:)

Składniki:

- tuszki morszczuka,
- kawałek masła,
- natka pietruszki,
- ulubione warzywa np.: marchewka, pietruszka, buraki, bakłażan
- oliwa,
- tymianek,
- rozmaryn,
- cytryna do podania



ryba z piekarnika


Przygotowanie:


Tuszki myję i oczyszczam a następnie wkładam do ich środka małe kawałeczki masła i kilka gałązek świeżej lub zamrożonej pietruszki. Tak przygotowaną rybę zawijam w folię i wkładam do lodówki. W tym czasie przygotowuję pozostałe dodatki. Ulubione warzywa takie jak marchew, pietruszka i buraki myję , obieram i kroję na wzór frytek. Polewam je oliwą i posypuję tymiankiem i rozmarynem. Dokładnie mieszam warzywa by każde z nich było pokryte oliwą i przyprawami. Tak przygotowane przekładam na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i piekę około 30 minut w temp 180-190 stopni. Bakłażana kroję na plastry grubości 1 cm, solę i skrapiam oliwą- piekę w tej samej temperaturze co pozostałe warzywa-  około 30-40 minut . W tym czasie przewracam go kilka razy na drugą stronę. Rybę piekę razem z warzywami około 40 minut. Smacznego!


ryba z warzywami

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam! Dzięki za przepis, wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja średnio lubię ryby,jakoś nie mogę się do nich przekonać - chociaż wiem,że to ważny składnik diety.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam ryby ale z nimi nie przesadzam bo wiem, że zakup jakościowo dobrej ryby nie jest taki prosty. Serwuję ją rodzince raz na tydzień lub dwa:)

      Usuń
  3. Wydaje mi się że to dość klasyczne podejście :-) ja lubię rybę posmarować pesto...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klasyka zawsze się obroni- przynajmniej w kuchni. Z pesto też może być smacznie:)

      Usuń
  4. Bardzo lubię ryby, w takim wydaniu pasuje mi jak najbardziej, bo nie lubię i nie bardzo mogę jeść smażone potrawy. Przepis świetny, który wykorzystam. Morszczuk bardzo mi odpowiada.
    Pozdrawiam :-)
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada bardzo smacznie, dziekuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń