Zupa z soczewicy
grudnia 08, 2020
6
danie wegetariańskie
,
domowa zupa
,
fit obiad
,
gotowanie
,
jak ugotować soczewicę
,
kuchnia mamy
,
kuchnia polska
,
obiad
,
przepis
,
szybki przepis
,
zdrowe odzywianie
Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy to moje ostatnie odkrycie. Do tej pory używałam soczewicy jako dodatek do zupy pomidorowej i tez było smacznie. Jednak gdy zrobiłam zupę, której bazą jest ten składnik to nie możemy się jej najeść. Jest bardzo aromatyczna i syta. Największą jej zaletą jest to, że gotuję się ja bardzo szybko a spokojnie możecie serwować ją gościom. Ta zupa ma klasę i smak. Zachwyca prostotą i smakiem.
Mój synek nie zje cebuli a w tej zupie nie przeszkadzały mu jej kawałki pływające po brzegach miski. Tu wszystko do siebie pasuje a po pierwszej łyżce chce się tylko więcej. Dajcie się skusić i już dzisiaj ugotujcie pyszną zupę z soczewicy.
Przepis na zupę z soczewicy
Z podanych składników powstaną około 4 porcje zupy. Radzę od razu zrobić podwójną dawkę:) Ja w swoim przepisie użyłam domowego przecieru pomidorowego ale równie dobrze sprawdzi się pomidorowa passata. Mój bulion to wrzątek wymieszany z dwoma łyżkami domowej wegety. Można ją zastąpić kostką bulionową eko lub ugotować swój wywar warzywny. W ostateczności może być woda. Moja zupa zyskuje dodatkowy aromat dzięki zmiksowanej papryce konserwowej - jeżeli jej nie macie to dodajcie więcej przecieru.
Składniki:
- 3/4 szklanki soczewicy czerwonej,
- 1 cebula,
- 2 średnie ząbki czosnku,
- ok. 350 ml domowego przecieru pomidorowego,
- ok. 100 ml zmiksowanej papryki konserwowej,
- 1 litr bulionu,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
- pieprz i sól do smaku,
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Na dnie garnka podgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę a gdy się zrumieni to dodajemy czosnek. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy kumin oraz pieprz cayenne. Wszystko dokładnie mieszamy.
Soczewicę płuczemy na sitku a po paru minutach dodajemy do garnka. Całość zalewamy bulionem oraz przecierem pomidorowym. Miksuję paprykę konserwową i łączę ją z pozostałymi składnikami.
Gotujemy na średnim ogniu 20 minut. Na koniec zupę doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotowe!
Najlepsza jest następnego dnia gdy smaki się wymieszają a zupa stanie się jeszcze bardziej aromatyczna.
Smacznego!
nigdy nie jadłam zupy z soczewicy, ale widzę, że nie jest trudna to chętnie wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńA jaka pyszna:) Zachęcam do wypróbowania przepisu:)
UsuńWyraźne inspiracje marokańską harirąa wyczuwam, zawsze w Marrakeszu jadam na śniadanie
OdpowiedzUsuńTo cieszę się, że nieświadomie wkraczam w inne rejony...to pewnie za sprawą kuminu!
UsuńMy też bardzo lubimy soczewicę i najczęściej używamy je do farszu np. do pasztecików czy gołąbków ale zupa też jest pyszna ;)
OdpowiedzUsuńSoczewica smakuje na wiele sposobów a do tego jest zdrowa także smacznego:)
Usuń