Tort czekoladowy z wiśniami



tort czekoladowy z mascarpone

Tort czekoladowy z wiśniami



Lubię piec! Zawsze jak zbliża się okazja czy to urodziny czy rocznica to chcę sama przygotować tort i dać upust mojej cukierniczej fantazji:) Tym razem motywacją były urodziny męża, z okazji których powstał tort czekoladowy z wiśniami. Połączenie smakowe w całości dostosowane do preferencji smakowych solenizanta. Tort się udał, smakował i pozostał po nim tylko ten wpis:) Jeżeli znacie jakiegoś fana czekolady i wiśni to zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Chętnie podzielę się z Wami swoimi sprawdzonymi recepturami!

Jak przygotować tort czekoladowy z wiśniami?


Składniki jak i przepis podzielę na biszkopt, masę czekoladową, złożenie tortu
i dekorację. W przepisie u
żyłam tortownicy o średnicy 25 cm. Przepis na biszkopt jest identyczny jak na Tort Raffaello.

Biszkopt


Początkowo planowałam, żeby biszkopt też był czekoladowy w tym celu dodałabym do niego kakao ale ostatecznie zapomniałam to zrobić i tort czekoladowy z wiśniami zrobiłam z jasnym biszkoptem. Wy jeszcze macie szansę, by zdecydować co zrobicie:)


Składniki:


8 jajek  ( temperatura pokojowa),
150 gram mąki pszennej,
60 gram mąki ziemniaczanej,
180 gram cukru,
szczypta soli,

Przygotowanie:

Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy przez sitko i mieszamy ze sobą. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno na najwyższych obrotach. Dodajemy po łyżce cukru i ubijamy jeszcze około 2 minuty. Do sztywnej i błyszczącej piany  dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy na nieco mniejszych obrotach. Po około minucie dodajemy mąkę i miksujemy delikatnie na najmniejszych obrotach. Ciasto na biszkopt przelewamy na tortownicę, wyrównujemy łyżką i pieczemy około 40 minut. Biszkopt jest gotowy gdy wbita w niego wykałaczka jest sucha. Żeby mieć pewność, że pięknie wyrośnięte ciasto nam nie opadnie wyciągamy gorące z piekarnika i upuszczamy je z wysokości ok. 60 cm. Można coś podłożyć na podłogę, w celu uniknięcia hałasu i uszkodzeń. Gdy biszkopt wystygnie trzeba wyciągnąć go z formy i przekroić na 3 blaty. 


Masa czekoladowa



Jak już wspominałam proponuję moją sprawdzoną masę tylko w tym przypadku wzbogacam ją o czekoladę. Podobną masę zaproponowałam  już w przypadku tarty Owocowy sad. 

Składniki:

- 400 ml śmietany 30%,
- serek mascarpone,
- 2 czekolady deserowe ( min 70% kakao) ,
- 2 łyżki cukru pudru,
-  wiśnie w syropie ( kandyzowane lub świeże ),

Przygotowanie:

Masa wydaje się być prosta ale bywa kapryśna. Bardzo ważne jest, żeby zarówno śmietana jak i serek były wyjęte prosto z lodówki. Warto schłodzić także miskę, w której będziemy robić masę oraz końcówki miksera. Czekolady łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w garnku, na małym ogniu często mieszając, żeby się nie przypaliły. Śmietanę 30% ubijamy na sztywno około 5 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i zmniejszamy obroty do minimum. Dodajemy po łyżce serka i ubijamy całość na minimalnych obrotach. Na samym końcu dodajemy roztopioną, zimną czekoladę i miksujemy na minimalnych obrotach do połączenia składników.

Złożenie tortu


Wszystkie trzy blaty tortu należy nasączyć herbatą lub ponczem ( około 1/4 szklanki na całość). Całą masę dzielę na 3 części- czasami odmierzam sobie po ok 300- 350 gram na każdą z warstw tortu a to co zostaje wykorzystuję do dekoracji. Składamy tort w następującej kolejności: nasączony biszkopt, masa + wiśnie, nasączony biszkopt, masa +wiśnie, nasączony biszkopt. Tort złożony ale jeszcze trzeba popracować nad  jego wyglądem.

Dekoracja


Składniki:

- 1/2 kostki masła,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka wody,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- pół czekolady deserowej,
- wiśnie do dekoracji

W garnku podgrzewamy masło, kakao, wodę i cukier. Mieszamy wszystkie składniki do ich połączenia i roztopienia masła. Ważne by nie doprowadzić do wrzenia. Gotową polewę odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy aż wystygnie. Po wystygnięciu do polewy dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego i całość dokładnie mieszamy. Boki tortu obłożyłam resztą masy i obsypałam startą czekoladą. Wierzch tortu posmarowałam polewą czekoladową. Dołożyłam kilka wisienek
i stwierdziłam, że wystarczy tych ozdób jak przystało na prawdziwy
 męski tort:)


jasne biszkopty i ciemna masa czekoladowa

Smacznego!



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza