Słony karmel


solony karmel


Słony karmel


Lubię słodycz ale nie lubię gdy jest za słodko. Słony karmel to odpowiedź na moje preferencje smakowe...to wyrafinowana słodycz przełamana nutką soli. Karmelowy krem to idealny dodatek do wszelkiego rodzaju placuszków, gofrów czy też lodów. Długo u nas nie zagrzewa miejsca bo znika w mgnieniu oka. Na szczęście bardzo szybko i łatwo się go przygotowuję więc gdy tylko najdzie ochota na karmel można szybko temu zaradzić:)



Jak zrobić słony karmel?


Wystarczy podgrzać odpowiednie składniki by w kilka minut otrzymać pyszną karmelową masę, która stanowi świetną bazę do wielu deserów. Z podanego przepisu wychodzi płynny karmel, który łatwo się rozprowadza.

Składniki:


- 400 ml śmietany 30%,
- 200 gram cukru,
- 80 gram masła,
- łyżeczka dobrej soli np. kłodawskiej 




Przygotowanie:

Karmel najlepiej przygotowywać w garnku z grubym dnem. Najpierw podgrzewamy sam cukier, aż do momentu gdy zacznie się topić i zmieni kolor na ciemnobrązowy. Wówczas dodajemy po kawałku masła i całość razem mieszamy- najlepiej mieszadełkiem, można w tym celu użyć końcówki od blendera. W kolejnym kroku dodajemy śmietankę i sól. Całość gotujemy jeszcze 5 minut do uzyskania jednolitej masy. Gotowy karmel przekładam do słoiczka i przechowuję po wystygnięciu w lodówce. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam słony karmel :) jest idealnym dodatkiem do owoców i naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mało jest tak uniwersalnych dodatków jak słony karmel.

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki słony karmel jest idealnym dopełnieniem ciast i deserów <3 Szarlotka polana słonym karmelem to mistrzostwo świata <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi narobiłaś smaka! A ta sól może być taka gruba, czy lepiej nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam zaufanie do soli kłodawskiej....możesz spróbować z grubą ale nie wiem czy się rozpuści. Pozostaje zaryzykować i spróbować:)

      Usuń
  5. Ja daję zawsze różową sól himalajską.
    BTW bardzo lubię słony karmel, świetny jest na ciastkach owsianych

    OdpowiedzUsuń
  6. Koniecznie musze wypróbować, ponieważ uwielbiam słony karmel. Jak tylko pojawia się w lodziarni obok mnie to muszę kupić lody z nim :)

    OdpowiedzUsuń