Słony karmel
października 20, 2020
9
domowe jedzenie
,
gotowanie
,
jak zrobić słony karmel
,
karmel
,
kuchnia mamy
,
polewa
,
polewa karmelowa
,
przepis
,
solony karmel
Słony karmel
Lubię słodycz ale nie lubię gdy jest za słodko. Słony karmel to odpowiedź na moje preferencje smakowe...to wyrafinowana słodycz przełamana nutką soli. Karmelowy krem to idealny dodatek do wszelkiego rodzaju placuszków, gofrów czy też lodów. Długo u nas nie zagrzewa miejsca bo znika w mgnieniu oka. Na szczęście bardzo szybko i łatwo się go przygotowuję więc gdy tylko najdzie ochota na karmel można szybko temu zaradzić:)
Przepis na słony karmel
Wystarczy podgrzać odpowiednie składniki by w kilka minut otrzymać pyszną karmelową masę, która stanowi świetną bazę do wielu deserów. Z podanego przepisu wychodzi płynny karmel, który łatwo się rozprowadza.
Składniki:
- 400 ml śmietany 30%,
- 200 gram cukru,
- 80 gram masła,
- łyżeczka dobrej soli np. kłodawskiej
Przygotowanie:
Karmel najlepiej przygotowywać w garnku z grubym dnem.
Najpierw podgrzewamy sam cukier, aż do momentu gdy zacznie się topić i zmieni kolor na ciemnobrązowy. Wówczas dodajemy po kawałku masła i całość razem mieszamy- najlepiej mieszadełkiem, można w tym celu użyć końcówki od blendera.
W kolejnym kroku dodajemy śmietankę i sól. Całość gotujemy jeszcze 5 minut do uzyskania jednolitej masy.
Gotowy karmel przekładam do słoiczka i przechowuję po wystygnięciu w lodówce.
Smacznego!
Uwielbiam słony karmel :) jest idealnym dodatkiem do owoców i naleśników :)
OdpowiedzUsuńO tak z nim desery zyskują!:)
UsuńMało jest tak uniwersalnych dodatków jak słony karmel.
OdpowiedzUsuńTaki słony karmel jest idealnym dopełnieniem ciast i deserów <3 Szarlotka polana słonym karmelem to mistrzostwo świata <3
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka! A ta sól może być taka gruba, czy lepiej nie?
OdpowiedzUsuńJa mam zaufanie do soli kłodawskiej....możesz spróbować z grubą ale nie wiem czy się rozpuści. Pozostaje zaryzykować i spróbować:)
UsuńJa daję zawsze różową sól himalajską.
OdpowiedzUsuńBTW bardzo lubię słony karmel, świetny jest na ciastkach owsianych
Koniecznie musze wypróbować, ponieważ uwielbiam słony karmel. Jak tylko pojawia się w lodziarni obok mnie to muszę kupić lody z nim :)
OdpowiedzUsuńCiężko mu się oprzeć:)
Usuń