Kotlety z ciecierzycy


danie z cieciorki


Pyszne wegetariańskie danie- 

kotlety z ciecierzycy


Bardzo polubiłam się z ciecierzycą:) Stosuję ją w kuchni od niedawna ale mam już kilka ulubionych dań z jej udziałem. To bez wątpienia jest hummusdomowa nutella no i kotlety. Ziarna cieciorki po ugotowaniu można jeść nawet same co bardzo lubi robić mój synek. Ziarna są małe i miękkie a w smaku przypominają groch. Dania z cieciorką są syte i zdrowe. Przygotowuję na jej bazie także sałatki. Ale myślę, że jeszcze nie odkryłam całego potencjału cieciorki. Wszystko przede mną! Uwielbiam gotowanie więc będzie to dla mnie sama przyjemność:)

Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania kotletów z ciecierzycy. Wystarczy połączyć dosłownie kilka składników by przygotować pyszne, bezmięsne danie. Kotleciki smakują bardzo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Możecie wykorzystać je do zrobienia wegetariańskich burgerów lub zabrać do pracy w towarzystwie ulubionej surówki. Komponują się świetnie z różnymi dodatkami więc jedzcie je jak lubicie.


Jak przygotować cieciorkę na obiad?


Przygotowania należy zacząć od ciecierzycy. Wieczorem zalewam ją wodą a rano gotuję do miękkości. Szczegółowy przepis dotyczący gotowania cieciorki znajdziecie na blogu. na  Gdy zabieram się za kotlety w porze obiadowej cieciorka jest już zimna i można ją przerabiać. Jako panierki używam robionej w domu bułki tartej. Często piekę chleby więc suszę sobie kilka jego kromek a następnie mielę na bułkę tartą. Do smażenia używam zdrowego oleju: kokosowego lub masła klarowanego, ewentualnie smalcu. Co do przypraw to możecie dodać tylko sól i pieprz jak chcecie uzyskać naturalne w smaku kotlety , natomiast gdy macie ochotę na bardziej aromatyczne danie to dodajcie więcej przypraw. 

Składniki:


- 1 szklanka surowych ziaren ciecierzycy
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka papryki ( słodkiej lub ostrej)
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, 
- bułka tarta na panierkę
- zdrowy tłuszcz do smażenia,

Przygotowanie:

Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: kurkumę , oregano i paprykę. Całość dokładnie mieszamy i smażymy około minuty. Następnie aromatyczną cebulkę z czosnkiem łączymy z ugotowaną i wystudzaną ciecierzycą i wszystko blendujemy. Możecie uzyskać gładką konsystencję lub też wyczuwalne kawałki cieciorki to zależy od Waszych preferencji. Do masy na kotlety dodajemy surowe jajko oraz doprawiamy całość solą i pieprzem. Gdyby konsystencja była zbyt rzadka można dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Teraz formujemy kotleciki. Ręce zwilżamy wodą i nadajemy kotletom pożądany kształt. Obtaczamy je bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron. Gotowe kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza