Drożdżówki z budyniem


pieczywo orkiszowe


Orkiszowe drożdżówki z budyniem


Nie wiem co bardziej lubię- piec czy jeść? Chyba jedno i drugie! Drożdżówki "chodziły" już za mną od jakiegoś czasu. Gdy już miałam dobrą mąkę orkiszową i wiejskie mleko to musiałam je zrobić. Ku uciesze wszystkich domowników a zwłaszcza synka:) Przepis jest w miarę prosty- nie wiem dlaczego niektórzy obawiają się ciasta drożdżowego mi ono zawsze wychodzi-postępujcie zgodnie ze wskazówkami a na pewno się uda. Taka drożdżówka to propozycja na śniadanie, drugie śniadanie do pracy czy szkoły także na deser! Jak widzicie ja mogę je jeść o każdej porze a Wy jak spróbujecie też możecie stać się ich fanami. Są na to wielkie szanse:)



Co potrzebujemy do upieczenia drożdżówek w domu?


Z podanych składników otrzymacie około 8 drożdżówek o średnicy miski na zupę. Ja zawsze piekę podwójną porcję bo wiem jak to się skończy. Warto mieć zapas:) Moje drożdżówki wychodzą delikatnie słodkie- jeżeli lubicie słodsze wypieki dodajcie więcej cukru lub bardzo słodki dżem do nadzienia.

Składniki:


- 300 gram mąki orkiszowej
- 60 gram masła
- 30 gram drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki mleka + 1/2 litra mleka na budyń
- 1 jajko
- budyń
- domowa konfitura
- sól

orkisz

Przygotowanie:


Zaczynamy od przygotowania rozczynu. W misce mieszamy ze sobą połowę szklanki letniego mleka, drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy delikatnie by pozbyć się grudek. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Trwa to około 30-40 minut. W tym czasie należy stopić masło.

Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy do niego przesianą mąkę, stopione masło, jajko, szczyptę soli i resztę cukru. Ciasto wyrabiamy w misce tak by odchodziło nam od ręki i nie było kleiste- jeżeli jest taka potrzeba można dodać więcej mąki. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce i ponownie przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia- kolejne pół godziny.

W tym czasie gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu i schładzamy go.

Gdy ciasto ponownie wyrośnie odrywamy jego kawałki i cienko wałkujemy. Ja wycinałam kształty od miseczki na deser. Boki drożdżówek zawijamy do góry, żeby zminimalizować wypływanie nadzienia. Na środek każdej drożdżówki nakładamy zimny budyń oraz słodką konfiturę- ja użyłam truskawkowej. 

Drożdżówki kładziemy na blaszce i ustawiamy tuż przy szybie nagrzewającego się piekarnika bo jeszcze trochę wyrosną. Układajcie je na blaszce w odstępach od siebie żeby się nie pozlepiały. 

Drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut ( do zrumienienia). Można zjadać zaraz po wystygnięciu. Smacznego!



domowe drożdżówki

23 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie! Dawno nie jadłam drożdżówek, a że ostatnio bardzo polubiłam pieczenie, to chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że chcesz upiec coś wg mojego przepisu. Mam nadzieję,że wszystko się uda. Smacznego:)

      Usuń
  2. Uwielbiam drożdżówki z budyniem! Ale mi smaka narobiłaś, dziś już nie upiekę, bo późno, ale mam pomysł na jutrzejszy deser:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jedna z moich ulubionych wersji drożdżówek. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapachniało latem na wsi, bułeczki drożdżowe to smak wakacji u babci na wsi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak...tak się napatrzyłam na ten obrazek z dzieciństwa, że teraz nie potrafię inaczej:)

      Usuń
  5. Robiłyśmy jakiś czas temu drożdżówki z budyniem a teraz mamy zamiar zrobić jagodzianki :D Jednak u nas ciasto drożdżowe zawsze musi mieć kruszonkę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy ma swoje ulubione smaki ja dodaję kruszonkę do drożdżówek z jabłkami:)

      Usuń
  6. ojeju :D jakie pysznosci :D jak ja lubię takie drożdżóweczki ! :D i to jeszcze z budyniem! ah :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Też ostatnio robiłam z budyniem ❤️ Kocham takie domowe wypieki

    OdpowiedzUsuń
  8. Monika Torkowska8 czerwca 2020 22:19

    Piękne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię drożdżówki, ale z budyniem nigdy jeszcze nie piekłam.
    Może spróbuję...

    OdpowiedzUsuń
  10. Skorzystam, bo takie rzeczy lubię bardzo, bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mój przepis się przyda. Smacznego!:)

      Usuń
  11. Drożdżówki to ja lubię ze wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trafiła się na blogu prawdziwa fanka drożdżówek:) Ja po zasmakowaniu domowej już nie wybieram kupnych to nie to samo:)

      Usuń