Domowa nutella



pasty na chleb

Pasta z ciecierzycy na słodko- domowa nutella


Kto nie lubi nutelli? Wiadomo to klasyk...ale dlaczego tak naszpikowany cukrem i innymi składnikami, które raczej nie zasługują na naszą uwagę! Dobrze, że mój synek nie poznał jej smaku w klasycznym sklepowym wydaniu bo pewnie trudniej byłoby przekonać go do domowej nutelli. A tak zajada ją z apetytem i prosi o dokładkę:) Tak naprawdę to głównie z domu dzieci wynoszą swoje przyzwyczajenia żywieniowe i co im zaproponujemy jako rodzice na długo pozostanie w ich żywieniowych wyborach. To już wiecie dlaczego tak się staram i wymyślam różne zdrowe dania i desery. Dla mnie liczy się jakość i smak. A domowa nutella spełnia te dwa kryteria i jest doskonałą propozycją jako pasta do chleba, gofrów, naleśników i czego tylko chcecie. Jest gęsta i kremowa. Jedzcie na zdrowie:)



Jak przygotować domową nutellę?


Pasta powstaje bardzo szybko. Gdy już mamy ugotowaną ciecierzycę wystarczy jedynie połączyć ze sobą wszystkie składniki i gotowe:)


Składniki:

- szklanka ciecierzycy ( po ugotowaniu około 300 gram)
- 6 łyżek masła orzechowego
- 6 łyżek kakao ( u mnie kakao pół na pół z karobem)
- 2 łyżki miodu
- kilka daktyli
- 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Ciecierzycę gotujemy do miękkości o czym już pisałam w poście o hummusie. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 20 minut. Ciecierzycę odcedzamy, podobnie robimy z daktylami. Ugotowaną ciecierzycę blendujemy z pozostałymi składnikami a tak powstałą masę przekładamy do słoiczków i smarujemy i degustujemy. Gotową domową nutellę przechowujemy w lodówce. Smacznego!


domowa nutella

19 komentarzy:

  1. Brzmi pysznie! <3 Na pewno spróbuję zrobić w domu! Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie:) Pozdrawiam i życzę smacznego:)

      Usuń
  2. Zastanawiam się, czy z soczewicy też wyjdzie :) Bo jeśli tak, to mam w domu wszystkie składniki!
    Uwielbiam wszelkiego rodzaju zdrowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ni próbowałam ale jest tylko jedno wyjście samemu się przekonać. Mam nadzieję, że Ci posmakuje:)

      Usuń
  3. No to zdecydowanie coś dla mnie, nawet nie wiedziałam, że można sobie coś takiego zrobić. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieciorkę lubię ale w tej postaci jeszcze nie znałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieciorka ma mnóstwo możliwości. To bardzo wdzięczny składnik- super komponuje się z wieloma dodatkami.

      Usuń
  5. Właściwie w Europie nie są znane pasty z Fabaceae na słodko, a np. w Japoni słodka pasta z fasoli to podstawa niezliczonych ilości ciastek i deserów!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubimy wszelkie tego typu domowe kremy czekoladowe :) a z ciecierzycy dodatkowo jest bogaty w białko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc mamy tutaj połączenie idealne- pysznie i zdrowo!

      Usuń
  7. Czy ciecierzyca ma wystarczająco dużo smaku orzechowego? Bo ja bym jeszcze orzeski dodał

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Różne chwyty dozwolone...byleby tylko smakowało:)

      Usuń
  8. Super! Ja się zbieram, żeby poeksperymentować na słodko-kakaowo z avocado.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też eksperymentowałam z avocado i bananem, do tego kakao i pyszny krem gotowy:)

      Usuń
  9. Zapowiada sie bardzo apetycznie, na pewno sprobujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Długo się powstrzymywałam przed zrobieniem takiej pasty, ale chyba jednak się nie powstrzymam :D mam nadzieję, że bez miodu też będzie spoko i daktyle załatwią sprawę słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że będzie pysznie. Ewentualnie można dodać banana, żeby dosłodzić:)

      Usuń