Bułeczki śniadaniowe bez drożdży



bułeczki śniadaniowe


Bułeczki śniadaniowe z dodatkiem śmietany


Te bułeczki to moje pyszne odkrycie. Nie mogę się od nich oderwać. Smakują wyśmienicie na słono jak i na słodko. Są mięciutkie nie tylko w dniu pieczenia ale dłużej niż dwa dni u nas nie wytrzymują bo wszystkie są zjedzone:) Śmietana nadaje im miękkości i lekkiej kwaskowatości. Dla mnie to bułki idealne. W tym przepisie użyłam mąki orkiszowej i owsianej ale mam w planach jeszcze poeksperymentować i stworzyć na podstawie tego przepisu bułeczki bezglutenowe. Na dzień dzisiejszy te smakują mi bardzo i szczerze je polecam. Nie są to zwykłe bułki pszenne ale bardzo wartościowe i pyszne pieczywo bez użycia drożdży.



Jak zrobić bułki bez drożdży w domu?



Przepis jest bardzo szybko i nieskomplikowany. Możecie użyć mąki pszennej ja użyłam mieszanki orkiszowej i owsianej. Z podanych proporcji wyszło mi 7 bułeczek. Radzę od razu zrobić podwójną porcję- nie pożałujecie!:)

Składniki:


- 2 szklanki mąki,
- 250 gram śmietany 12 %,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sezam lub słoneczki do posypania bułeczek po wierzchu,


Przygotowanie:


W misce łączymy ze sobą wszystkie sypkie składniki: mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Do suchych składników dodajemy śmietanę o temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i ręką wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie jednolite. Z ciasta formujemy kulki i wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy odrobiną oleju lub roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub słonecznikiem. Bułeczki pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ( góra- dół). Wystudzone bułeczki przekładam do szczelnie zamkniętego pojemnika dzięki czemu na drugi dzień będą równie świeże i mięciutkie jak po upieczeniu. Smacznego!



zdrowo

15 komentarzy:

  1. Nie przepadam za bułkami na proszku i sodzie , ale jak mówisz, ze dobre to dam im szansę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję w takim radzie za zaufanie. Mam nadzieję, że nie zawiode:D

      Usuń
  2. wyglądają super i przepis prosty. nigdy nie próbowałam, może czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja wolę jednak wypieki na drożdżach lub na zakwasie. Ograniczam kalorie, więc śmietana u mnie też odpada. Ale wyglądają fajnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Oo-musze spróbować, bo z drodzami mi nie wychodza :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te nie powinny sprawić Ci problemu...będzie pysznie:)

      Usuń
  5. W czasie siedzenia przymusowego w domu zdarzało nam się piec i chleb i bułki. Teraz nam trochę przeszło, ale w sumie fajnie było miec własne, świeżutkie pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego ja wciąż piekę, a takie domowe pieczywo można zamrozić:) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Własne bułeczki tak! Ale proszek i soda w pieczywie to u mnie rzadkie wybory...
    Używam wersje bio przy wszystkich spulchniaczach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułeczki są pyszne. Dodaję proszek do pieczenia bio a soda jak dla mnie ma tylko same plusy. Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Wędrówki po kuchni20 lipca 2020 10:19

    Własne, domowe pieczywo jest najlepsze, a do tego jak jest na zakwasie, to już w ogóle bajka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, też je uwielbiamy. A na zakwasie piekę też chleb:)

      Usuń
  8. Jak miło wstać rano z myślą, że ma się takie domowe bułeczki na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak...ja zazwyczaj cytuję wtedy mojego synka " nie mogę się już doczekać":)

      Usuń